Lamm, ostron och massor av grädde på Alla hjärtans dag

Vägen till mannens hjärta går, som ordspråket säger, genom magen. Så varför inte satsa på en god trerättare till Alla Hjärtans dag för att fira kärlekens dag med din partner?

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-02-14 11:00

På Kaffebaren/Bistro Gnesta är det full fart. Krögaren Robert Ekström är ensam kock just nu och han hinner knappt ta igen sig mellan de olika serveringarna. Mat är nästan det sista han vill tänka på egentligen.

Men att mat är kärlek håller han med om och ger gärna tips på hur man bäst får till en meny för sin käresta/käreste.

– Som förrätt är det inget som slår ostron. Råa ostron med en vinaigrette och lite citron. Så enkelt som möjligt, säger han.

Till huvudrätt kan man byta ut den traditionella oxfilén mot lammrostbiff.

– Och så kan man göra en lammrostbiff provencale. Vi har det nu på menyn med helstekt potatis. Det är en ganska enkel rätt men något som alla gillar. Gillar man inte kött tycker jag att man ska satsa på en mustig fiskgryta i stället med saffran och aioli. Det passar till årstiden.

Robert öppnade Kaffebaren våren 2011.

– Det var bara 25 kvadratmeter stort. Efter det startade jag ett bageri och för fem år sedan var Bistrot klart. Jag kommer aldrig att flytta från Gnesta.

Det sista säger han med skratt i rösten.

Robert är ingen duvunge vad gäller branschen. Grunderna lärde han sig på restaurang Pilen på Bryggargatan i Stockholm, genom åren har han sedan drivit olika kaféer, bagerier och restauranger.

– Men det är speciellt att jobba på en sådan här lite mindre ort. Man måste hela tiden vara folk tillags. Man stoppas på gatan och folk vill diskutera saker. Det är en personlig bransch.

Som avslutning på kärleksmåltiden tycker Robert att man med fördel kan servera en crème brûlée.

– Men jag är inte så jäkligt duktig på det här med desserter. Jag har ingen "sweet tooth". Äter hellre tre förrätter än en efterrätt.

Vad kommer du att bjuda din fru på, på Alla hjärtans dag?

– Ha, ha..ja jag hinner inte laga något själv. Vi får plocka med oss rester från restaurangen. Men vi har faktiskt tänkt att ha öppet extra den kvällen och likaså under helgen. Det är något som kunderna efterfrågat.

Och hur var det nu med ordspråket om att vägen till mannens hjärta går genom magen?

Forskning har visat att vissa beslut tas bäst på fastande mage, men inte kärlek. I varje fall om man får tro en studie som gjorts vid Drexel University. Där mätte man hjärnaktiviteten hos unga kvinnor genom att omväxlingsvis visa romantiska och neutrala bilder. Först gjordes experimentet när de var hungriga, och sedan efter att de hade ätit. Resultatet är tydligt, när kvinnorna kände sig mätta så blev hjärnaktiviteten av kärleksbudskapen högre.

Lammrostbiff provencale

Bryn lammrostbiffen några minuter på varje sida i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra samt strö över lite rosmarin.

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en stektermometer i mitten av en lammrostbiff.

Stek i 20–40 minuter tills lammrostbiffen är den stekgrad du önskar ex. medium. Lammrostbiffen är rosa vid 55–60, medium 60–67 och välstekt runt 67–70 grader. Alternativ är att provskära en skiva av lammrostbiffen.

Ta ut köttet och slå in det i folie att vila minst 5 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om