Landsbygdsboende stärker tillväxten
Det är i grunden en ideologisk fråga om boende utanför tätorten anses som lika viktigt som nära stadskärnan. Alla kommuner vill ha inflyttning. Att utveckla landsbygden är att maximera den kommunala attraktionskraften. Men det krävs ett helhetsperspektiv för att göra ett nytt villaområde attraktivt. Det som ligger på cykelavstånd från centrum har ofta ett större mått av service och utbud av vardagsfunktioner redan på plats. Om man vill skapa riktigt attraktiva boenden utanför tätorten, i byar och småorter med rimliga kostnadsförutsättningar för inflyttaren är det en stor samhällelig utmaning.
Exploatören måste göra sitt, så klart. Men det finns fler som aktivt kan göra skillnad, inte minst kommunen. Hur är vägnätet? Satsa extra på kollektivtrafiken, snåla inte på avgångarna. Ett stadigt stigande bensinpris gör bussen (om den går i rimlig omfattning) till ett bra pendlingsalternativ, även till tåget. Är det nära till förskola/skola så att ingen behöver ta en omväg på morgonen? Skolbussar? Vård? Post och paketservice? Badplats? Lekplats?
Det kostar att skapa verkligt attraktiva inflyttningsområden, men det gör all exploatering.
I de flesta mindre landsbygdsnära orter finns en önskan om att växa, det är inte ofta någon aktivt försöker sätta käppar i hjulet för nya grannar.
Lokalt finns ofta ett brett engagemang som lätt tappas bort i myndigheters och politikers helikopterperspektiv.
Det lokala föreningslivet typ idrottsföreningar och byalag kan hälsa välkommen, skapa aktiviteter för barn och vuxna och visa på helhet och närhet i bygden. Våga skryta lite!
Allt detta skapar förutsättningar att den som bygger eller köper eget även utanför huvudorten också kan betrakta den egna fastigheten som ett sparande för framtiden. Och ska Sörmland klara av att nå upp till inflyttningsmålen till 2030, då måste man ta tillvara de attraktiva miljöer som finns att tillgå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!