Landstinget rensar spelbrädet

Pjäserna från arvodesaffären falla en ­efter en – politiker och tjänstemän. När nu även landstingsdirektören får lämna sin post, skapar det en öppning för Landstinget Sörmland att börja göra rätt.
Det kan lyckas, om inte arvodesaffären leder vidare in i rättssalen.

Övrigt2011-10-04 05:00

Skulle den omskrivna felhanteringen av arvoden leda till åtal – ja då kommer landstinget att fortsätta dräneras på förtroende. Bara förundersökningen är besvärande nog. Arvodesaffären kastar sin långa skugga över allt. Landstingets kris är djup och omfattande.
Det stora problemet är förstås ekonomin, denna illa medfarna eka på öppet vatten. Det där som med stora fanfarer döptes till räddningspaket av den nu sittande majoriteten för tre år sedan, blev till en tunn badring som sakta, sakta tömdes på luft. Våg efter våg av växande minusresultat överraskade politikerna. Allt medan landstinget som helhet fortsatte att trampa vatten. Något måste göras.
Det mesta talar för att landstingsdirektörens dagar var räknade redan i somras. Oförmågan att möta den ekonomiska utvecklingen, kombinerat med ett antal uppmärksammade missgrepp, talar för själv. Framtidens vård – var god dröj! Det har inte sörmlänningarna råd med.
Gång efter annan har Socialdemokraternas, Folkpartiets och Miljöpartiets företrädare ändå sagt sig ha fullt förtroende för sin landstingsdirektör. Oppositionen har muttrat, men ingen har högljutt krävt hennes avgång. Förrän nu. Politikerna har ingen lust att sparka sig själva, alltså får högste tjänstemannen gå.
Den som efterträder Karin Welin får det otacksamma uppdraget att räta upp landstingsskutan, täta hålen i skrovet och ta ut en kurs som verkligen leder till fastare mark ekonomiskt, med bättre vård, effektivare utförd med god kostnadskontroll.
Både landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S) och Moderaternas gruppledare Magnus Leivik säger nu att Welin inte kan leda verksamheten för att möta framtidens utmaningar. Arbetsbetyget blir underkänt. Bara Leivik talar högt om att även ”återupprätta förtroende”, men så är det.
Att bygga trovärdighet tar tid. Då gäller det att prioritera rätt. All den tid och de resurser som landstinget i våras exempelvis satsade på en aggressiv motkampanj mot lokala medier – och SN i synnerhet – stal kraft och fokus från huvuduppdraget att leda landstinget. Detta schackdrag som skulle skapa arbetsro för landstingsledningen och samtidigt trycka till medierna, gav bara merarbete och dyra efterräkningar. Gårdagens besked inräknat.
Schack blir så lätt matt.
Då är det bekvämt att välta pjäserna, rensa spelbrädet och börja om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om