Länen ger olika ersättning för friåret

Hanteringen av friåret skiljer sig från det ena länet till det andra. Nyköpingsbon Sefedin Brahimi har kommit i kläm mellan olika synsätt och han befarar att han förlorar ekonomiskt på det.

Övrigt2005-04-04 23:55
Friåret är en öm tå bland arbetsförmedlingarna. När SN ringer runt till olika handläggare visar det sig att man tolkar bestämmelserna olika. Enligt vad SN erfar är frågan inte helt konfliktfri.

För Sefedin Brahimi har oklarheterna kring friåret inneburit otaliga telefonsamtal och besök hos olika arbetsförmedlingar för att få någon rätsida. Han har sökt och fått friår från sin tjänst på ett behandlingshem i Södertälje.
Kruxet är bara att det är oklart hur arbetsförmedlingens handläggare ska fylla i friårsblanketten som ligger till grund för hur mycket pengar försäkringskassan ska betala ut till den som har friår.
Jag har en 70-procentig tjänst på behandlingshemmet och jag har fått mitt friår godkänt av arbetsgivaren, säger han. På arbetsförmedlingen i Södertälje uppger man att omfattningen av friåret är 70 procent.
Men de har fel, fortsätter han. Omfattningen är 100 procent. Jag är ju borta 100 procent från mitt arbete. När jag har kontrollerat med arbetsförmedlingen i Nyköping säger dom också att det ska vara 100 procent.

Det är här meningarna går isär ute i landet. Arbetsförmedlingarna i Södermanland hävdar att omfattningen av friåret är 100 procent även för den som arbetar deltid.
Anledningen är att den som får friår inte får ha ett lönearbete vid sidan av. Alltså är man borta helt från sitt arbete.
Så ska vi göra, säger Tord Åkerberg på arbetsförmedlingen i Nyköping, det ska stå 100 procent.

Tord Åkerberg är inte insatt i Sefedin Brahimis fall utan säger rent generellt hur arbetsförmedlingen hanterar friåret.
Ingmar Svensson administrerar friåret på AMS i Stockholm och han håller med om att man tolkar handläggningen olika i landet. Och AMS gör inte samma tolkning som arbetsförmedlingarna i Södermanland.
Har man en 70-procentig tjänst ska det stå att omfattningen är 70 procent, säger Ingmar Svensson. Det är omfattningen i förhållande till heltidsanställningen som ska anges.

Krångligt är det, inte minst för den som söker friår och får
olika svar på samma fråga. AMS håller på och tar fram ett nytt dokument med klargörande text för att skingra dimmorna.
Men för Sefedin Brahimi i Nyköping känns hela affären mycket jobbig och han är rädd att han gör en ekonomisk förlust.
Ibland önskar jag att jag aldrig sökte friåret, säger han uppgivet.
SN har inte kunnat nå någon på arbetsförmedlingen i Södertälje, som handlägger
Brahimis fall, för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om