Lång kö till el från vindkraft
Vindkraftsföreningarna är många och populära. Deras extremt låga elpriser gör att man måste stå i kö i flera år för att köpa en andel. Stefan Falk i Jönåker är en av relativt få andelsägare.
Andelarna i just det här kooperativet är mycket eftertraktade. Ungefär 800 personer står i kö för att köpa in sig.
En av de som redan har andelar är Stefan Falk från Jönåker. Han köpte sju andelar i kooperativet för fyra år sen.
Stefans största anledning var att han inte tycker om varken olja eller kärnkraft. Om han kan bidra med att vindkraftsel finns på nätet så är det självklart för honom att göra det.
Jag vill vara en så liten belastning på miljön som möjligt.
Nu betalar Stefan ett självkostnadspris på elen. Ett pris som är mer än hälften så billigt som de stora elbolagens priser. Ett faktum som han inte hade en aning om.
Oj då, är det så mycket billigare?, säger han förvånat.
Även om det är ganska dyrt att köpa in sig tycker Stefan att det är värt det.
Om jag vill sälja mina andelar i framtiden så får jag ju definitivt tillbaks pengarna jag la ut när jag köpte dem, säger han.
Mats Enwall är ordförande för Sveriges vindkraftskooperativ. Han berättar att föreningen inte gör reklam utan får uppmärksamhet genom ringar på vattnet-metoden.
Vi använder istället våra pengar till administration och service på vindkraftsmaskinerna, säger han.
Deras viktigaste mål är att ha så lågt elpris som möjligt. I dagsläget ligger de på 16,5 öre efter att miljöbonusen dragits. I framtiden ser Mats Enwall gärna att priset sänks ytterligare.
För att sätta upp vindkraftverk måste man få tillstånd från kommunen. Enligt Mats Enwall är det lättast att få tillstånd från de norrländska kommunerna. Svårast är det i Skåne.
Norrlänningarna tycker nog det är mer nödvändigt med vindkraft. I storstäderna bryr man sig inte så mycket som på landsbygden om det är vindkraft eller kärnkraft, tror han.
Malin Ljung
0155-76757 malin.ljung@sn.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!