Långa väntetider på vårdcentralen
Hälften av dom som anmäler vårdcentralerna till patientnämnden är missnöjda med tillgängligheten eller att väntetiderna är för långa. Det finns fall där patienter åkt till akuten då de inte fått kontakt med sin vårdcentral.
Hon beklagar att patienter som inte alls behöver akut vård ändå tagit sig till akuten.
Det är svårt att få tid hos våra läkare, det är inte tal om annat, säger hon.
Men i de flesta fall så kan vi faktiskt hjälpa dom som behöver oss, även om de inte alltid får träffa en läkare.
Vårdgarantin innebär att en patient ska få kontakt med sin vårdcentral på en dag och i de fall det behövs ska patienten få träffa en läkare inom åtta dagar. Huruvida läkarbesök är nödvändigt eller inte avgörs av en distriktssköterska.
Enligt Mariann Jansson klarar hennes primärvårdsområde att hålla vårdgarantin i de allra flesta fall.
Det gäller att styra flödet, läkaren behöver inte alltid vara den första ingången till sjukvården. Istället kan det vara en kurator eller en sjukgymnast som patienten behöver. Vissa åkommor är fortfarande obotliga.
Den förkylde blir inte friskare av att komma till doktorn. Därför kan lika gärna en distriktsköterska ordinera vila, vätska och kanske något febernedsättande.
Sedan det nya telefonsystemet Tele-Q infördes har en ny form av klagomål uppstått.
Många har hört av sig till patientnämnden och klagat på att de inte fått prata med någon riktig människa och då inte vet vad de ska ta sig till när telefontiderna är slut.
Helst ska patienten vänta till dagen därpå och då besöka en distriktsköterskemottagning eller ringa TeleQ igen, säger Mariann Jansson.
Kan man inte vänta så får man besöka distriktläkarjouren som kvällstid finns i anslutning till akuten, dagtid finns de på vårdcentralerna.
Mariann Jansson säger att vi idag har större möjlighet att själva söka kunskap, till exempel via Internet, och där få kunskap om man behöver läkare eller ej.
Att få detta med tillgänglighet, tider och rådgivning att fungera är en av våra absolut viktigaste uppgifter.
Och att få patienterna att i större utsträckning våga lita till sina egna kunskaper om egenvård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!