Långsjö teater till Stadsteatern

Klassisk folksaga möter modern miljöforskning i föreställningen som Långsjö teater från Gnesta sätter upp på Stadsteatern i Kulturhuset i Stockholm i kväll.

David Carmel som fiskaren i Långsjö teaters uppsättning "Fiskaren och hans hustru".

David Carmel som fiskaren i Långsjö teaters uppsättning "Fiskaren och hans hustru".

Foto: Blomster Love

Övrigt2017-08-24 12:00

Vad blir det om man mixar en klassisk folksaga med dagsfärsk miljöforskning?

‒Succé får vi hoppas, säger skådespelaren Annika Lykta när SN når henne på telefon mitt i generalrepetitionerna dagen före premiären.

För även om Långsjö teaters uppsättning av föreställningen "Fiskaren och hans hustru" faktiskt hade premiär i Nyköping redan för ett par år sedan är det i en nästintill helt ny tappning den visas för stockhomspubliken på torsdagskvällen. Föreställningen är en del i det kulturella utbudet i samband med hållbarhetsfestivalen The Stockholm Acts som pågår under hela veckan, där artister som Bob Hund och José Gonzáles också deltar. Långsjö teater har tidigare spelat pjäsen både för Kungliga Vetenskapsakademien och i Almedalen under politikerveckan.

‒Föreställningen bygger på en klassisk Grimmsaga där vi blandat upp med akrobatik, dans, clowner, musik och faktiskt även det senaste inom miljöforskning. Den har utvecklats för varje år vi har spelat den. Både därför att forskningen utvecklas, men även vi som spelar pjäsen, säger Annika Lykta som tillsammans med Maria Magdolna Beky Winnerstam, Jonatan Ed, David Carmel driver teatern.

Långsjö teater har till vardags sin hemvist i Lokstallet i Gnesta och hållbarhetsfrågor ligger skådespelarna varmt om hjärtat. Att lyfta, vända, vrida och bända på knepiga samhällsfrågor och sätta dem i en kulturell kontext är deras signum. Under arbetet med att utveckla "Fiskaren och hans hustru" har man bland annat samarbetat med forskare i Östersjögruppen på Stockholm Resilience Centre som är en del av Stockholms universitet.

‒Vi spelade den nya föreställningen på en stor miljökonferens i Sigtuna i våras där den verkligen berörde och fick stor uppmärksamhet, inte minst i media. Det är just det som är så spännande med teaterkonsten, att man på ett kreativt sätt kan belysa saker som påverkar oss alla i vardagen, säger Annika Lykta.

Att stå på Kulturhusets scen är stort, även om det inte är första gången för Gnestagruppen.

‒Det är andra gången och tyvärr inte heller denna gång på den stora scenen, ha, ha! Men det är stort för oss att vara en del i festivalen och vi kommer göra vårt allra bästa i foajén på plan tre, säger Annika Lykta.

Turnerande teatergrupp

Långsjö teater grundades 2012 och är en turnerande teatergrupp med bas i Lokstallet i Gnesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om