Länsmuseet säger nej till solpaneler

På Gnestahöjden krockar klimatfrågan med kulturhistoriska intressen när Sörmlands museum avråder från att tillåta solpaneler på taken. Men det är en svår fråga, konstaterar museet.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-02-17 12:00

Det är ägarna till en villa i mexitegel som ligger bland de gamla trähusen på Gnestahöjden som har sökt om bygglov för att få sätta upp solpaneler på taket. Men när kommunen bad Sörmlands museum om ett utlåtande i frågan, blev svaret att de avråder från solpaneler, åtminstone på bostadshusets tak.

– Det är en svår fråga och vi har pratat mycket om det här. Vi har fått två frågor som rör just Gnestahöjden på kort tid, och har kommit fram till den ganska speciella miljön där uppe skulle påverkas negativt om det kom upp på flera bostadshus, säger David Hansson, bebyggelseantikvarie på länsmuseet.

Han har förståelse för att det kan verka som att museet bromsar en utveckling som är bra för miljön. Men deras uppdrag är att titta på det här med sina glasögon, sedan är det upp till kommunen att väga de två intressena mot varandra.

– Vi är ju en rådgivande instans, det är verkligen inte alltid de följer vad vi tycker. Vi har heller inte sagt nej helt och hållet. Det här gäller i första hand bostadshusen, det kan absolut vara möjligt att tänka sig solpaneler på uthus och garage, säger David Hansson.

Kommunens bygglovshandläggare har inte tagit ställning i det här ärendet än, men en granne fick nyligen tummen upp i ett liknande ärende.

– Det blir en bedömning från fall till fall. I sådana här speciella ärenden brukar vi ta upp det till nämnden för politiskt beslut, säger planeringschefen Tomas Enqvist.

Husägaren själv, som också har jobbat en del med installation av solpaneler, förstår att det är en svår avvägning.

– Jag förstår museets princip och jag har respekt för deras åsikt. Sedan kan jag tycka att vårt hus inte riktigt ligger i den gamla delen av Gnestahöjden, säger han till SN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om