En man från Saltsjö-boo utanför Stockholm har ansökt om att få muddra intill en brygga vid fritidsfastigheten i Överåda, intill Anderviken. Ytan skulle vara ca 300 kvadratmeter och muddringsdjupet skulle uppgå till en meter. Syftet enligt familjen är främst att göra det "trevligt och mysigt för barnen" att bada vid bryggan, där mycket tång samlas. Dessutom är botten lerig och består av korta stubbar av gammal vass "som är obehagligt att gå på." En muddring skulle även göra det enklare att ta sig in till bryggan med båt, uppger mannen som ansökte om strandskyddsdispens hos Trosa kommun.
Miljökontoret godkände muddringen, men önskade att vissa punkter skulle "tas i beaktande".
– Vi har inte något att invända mot anmälan så länge punkterna vi tar upp tas i beaktande, exempelvis skyddsavstånd, tidpunkt och hänsyn till blåstången. Detta är endast rådgivande eftersom det är länsstyrelsen som tar beslutet, säger Susanne Rosqvist, miljöinspektör på miljökontoret.
Men länsstyrelsen väljer att avslå ansökan. Myndigheten menar att det finns en betydande risk för att området snart måste muddras på nytt, eftersom tång och andra växtdelar även i fortsättningen kommer att ansamlas vid bryggan, plus att vassen snabbt kommer återetableras. "En lösning med återkommande muddringar är inte hållbar eftersom muddring har en avsevärd påverkan på växt- och djurliv", skriver länsstyrelsen bland annat.
Tillsynsmyndigheten anser också att den berörda fastigheten ligger inom ett område som är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns. Man hänvisar även till "upprepningseffekter" och Miljööverdomstolens dom från 24 maj 2007. Om samtliga ägare till strandfastigheter ska hävda rätten att omdana strandnära vattenmiljöer blir antalet vattenverksamheter mycket omfattande och den negativa påverkan på strandmiljön och allmänhetens tillgänglighet till stränder och vattenområden påverkas negativt, hävdar länsstyrelsen som anser det finnas "skäl att förbjuda den anmälda verksamheten."
Avslaget kan överklagas till länsstyrelsen som skickar ärendet till Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
Fotnot: SN har sökt familjen för en kommentar