Havs- och vattenmyndigheten (HaV) tittar just nu på en förändring av fiskeregler längs kuststräckor i Sverige, där Nyköping, Oxelösund och Trosa skärgård ingår.
Projektet kan landa i att mindre delar av kusten får fiskeförbud på gädda, abborre och gös - troligtvis mellan den 1 april till mitten av juni, berättar Birgitta Andersson på Länsstyrelsen i Sörmland.
Man skulle aldrig störa tjädern i tjäderleken. Det är så självklart på landbacken. Man tänker inte på att fiskar också är djur
Hon ser det mer eller mindre som en självklarhet att de vikar där fisken leker under våren bör fredas från fiske och drar en parallell till fågelvärlden.
– Man skulle aldrig störa tjädern i tjäderleken. Det är så självklart på landbacken. Man tänker inte på att fiskar också är djur, säger hon.
Birgitta Andersson har under många år studerat vikar i Sörmlands skärgård för att reda ut vart fisken leker. Det materialet används nu som underlag till att eventuellt peka ut intressanta områden.
I det materialet går det att utläsa att Ringsön- och Långönområdet bland annat har fina leklokaler.
– Men det är bara ett underlag, säger hon.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9kL2VtYmVkP21pZD0xSDd4YWg4LUo1UzNFS3l1MDRPWHhVVHhFNXo1b1laNUMiIHdpZHRoPSI2NDAiIGhlaWdodD0iNDgwIj48L2lmcmFtZT4="]
Karta som visar områden där länsstyrelsen gjort studie av grunda vikar i Södermanlands län, sommaren 2007.
Även länsfiskekonsulenten Henrik Andersson, Stockholm, anser att fisketrycket spelar en betydande roll. De har gjort provfiskestudier under 2017 som visar på skillnader mellan fredade områden och referensvikar.
– Skillnaden är 1 fångad fisk per spötimme i fredade områden mot 0,4 i referensvikarna, säger han.
Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) som har sanktionerat SM i gädda – en tävling som pågått när gäddan leker – är också positiva till ett fiskeförbud.
Vattenekolog Nils Ljunggren, tillförordnad chef för Sportfiskarna längs ostkusten anser dock inte att sportfisket har så stor påverkan på det minskande gäddbestånd, eftersom sportfiskare i stor utsträckning släpper tillbaka fisken de fångat.
– Ensamt har inte sportfisket särskilt stor effekt, säger han.
Hur ser du på att länsstyrelsen anser att fisketrycket har en betydande påverkan?
– Vi vet att fiskefria områden har en positiv effekt på fiskebestånden av gädda och abborre, det har man sett i undersökningar. Men även att en förväntat positiv effekt i många fall har uteblivit på grund av predation från säl och skarv när man gjord vetenskapliga uppföljningar.
Ljunggren vill belysa det storskaliga trålfisket och minskade fiskbestånden ute i östersjön som han anser försvårar för sälen att hitta mat och därför söker sig till lekvikar med gädda. Han poängterar dessutom att skarven äter betydligt mer abborre än vad fiskare drar upp.
Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholm är överens om att storskaligt yrkesfiske är ett stort problem för gäddan. Nätfiske (se bilden) står dock bara för ungefär 0,5 promille av den strömming som fiskas upp på ostkusten.
– Problemet med skyddsjakten på säl är att den till 100 procent är kopplat till skador på yrkesfisket. Ska man ha en vettig skyddsjakt på säl ska det vara för att skydda fisken inte fisket, säger Henrik Andersson.
Sportfiskarna anser att det är kombination av yrkesfisket, skarv, säl, övergödning och sportfiske som är problemet.
– Vi vill se en bättre reglering av de marina toppredatorerna, man kan inte som nu bortse från dessa i arbetet, säger han.
Länsfiskekonsulenten Henrik Andersson anser inte att det arbetet bortses ifrån. Men han bekräftar att säl och skarv är ett större problem för fisken men att det inte spelar någon roll i detta sammanhang.
– Det här handlar om underlag för fiskeregler. Bara för att vi har stora problem med yrkesfisket till havs, säl och skarv motiverar inte att vi inte gör något åt fiskreglerna, säger han.