Länsstyrelsen vill elda naturreservat

Länsstyrelsen vill sätta eld på skogen i ett naturreservat. Men inte för att förstöra naturen. Syftet är att bevara sällsynta djur och växter som är särskilt anpassade till skogsbränder.

Övrigt2006-12-20 22:47
Det här är arter som på sikt riskerar att försvinna. De är beroende av att det brinner för att kunna fortplanta sig, men de naturliga skogsbränderna
i dag är väldigt få. Vi vill hjälpa dem på traven, säger Karl Ingvarson, biolog på länsstyrelsen.
I somras startade sex skogsbränder i länet av blixtnedslag, vilket är ovanligt mycket. Tallskogar med döda stående träd som lätt kan antändas blir allt mer sällsynt, det är en skogstyp som många hotade och brandkrävande arter är anpassade till.

I stället blir det vanligare med täta och fuktiga granskogar där branden inte får fäste. Men också släckningsarbetet är mycket effektivt idag. Enligt Karl Ingvarson är naturens eget förlopp att det brinner minst en gång vart 1530:e år
i tallskog som inte påverkats av människor.
Det är naturliga processer som människan tagit bort, säger han.

Länsstyrelsen har nu startat ett projekt för att ta reda på vilka arter som gynnas av skogsbränder i Sörmland.
Ett 30-tal arter i landet är helt beroende av bränder, en del av dem är akut hotade och riskerar att vara utrotade i Sverige inom 50 år.
Ytterligare 100200 djur- och växtarter får bättre förutsättningar att överleva efter en skogsbrand.
Alla våra hackspettarter gynnas eftersom det finns mycket död ved med mycket insekter som de kan äta. Vilt som hare, rådjur, kronhjort och älg gynnas också eftersom det skapas ung lövskog efter en brand.

I början av året ska länsstyrelsen ta fram vilka trakter där skogsbränder förekommit i Sörmland, samt i vilka naturreservat en bränning skulle kunna göras. Nästa sommar ska det övre marklagret eldas, samt 20-30 procent av alla träd för att efterlikna en naturlig skogsbrand. Branden ska ske
i ett begränsat område och under kontrollerade former.
Man skulle kunna tänka sig att bränna i Kolmården eller Mälarmården nära Laxne, där finns tallskogar och där är sannolikheten störst att de brandkrävande arterna finns.
Samarbete ska ske med räddningstjänsten och berörda markägare, som kan få nya direktiv om hur en skogsbrand ska släckas för att ta hänsyn till de brandberoende arterna.
Vi tycker det är mycket intressant. Det skulle vara bra för oss också så att vi inte drar på för stora resurser i onödan, säger Lars Ahlgren, räddningschef i beredskap vid skogsbränder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om