Länsstyrelsen visste inget om tunnorna
Uppgiften om tusentals nedgrävda gifttunnor från Sjösa AB kommer som en nyhet för dem som hade miljöansvaret på länsstyrelsen i Sörmland under 70- och 80-talet.
_ Tydligen hade man inga rutiner för hur man skulle ta hand om giftet, och det borde man ha haft, säger Tore Jansson. Det verkar ha varit en nödtorftig rengöring. Det var inte så särskilt lämpligt att spola ned avfallet i marken.
Det var först 1969-1970 som lagstiftningen ändrades och länsstyrelsen fick nya verktyg för att hantera miljöfrågor och det var då länsstyrelserna fick egna naturvårdsenheter.
Tore Jansson, numera pensionerad, var i många år chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.
_ Gifttunnorna från Sjösa AB är inget unikt. Så gjorde man på många håll på 60- och 70-talet och kanske också en bit in på 80-talet.
Miljöhandläggare Mats Nygren på länsstyrelsen var med redan på 70-talet och minns att det var många turer med Sjösa Trä som var störst i Sörmland på impregnering. Men några nedgrävda gifttunnor har han inte hört talas om förrän SN presenterade nyheten. Och om Sjösa AB skulle ha begärt tillstånd för att få gräva ned tunnorna hade de fått avslag.
_ Självfallet hade vi sagt nej. Det hade varit enkelt att göra rent tunnorna och så skicka iväg dem som järnskrot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!