Lanthandeln som går med vinstnär andra lägger ned

Lanthandlare Lasse Grafsund går mot strömmen. När många andra i branschen lägger ned expanderar han. Ingen trodde att det skulle gå när han för tre år sedan tog över butiken i Ålberga. I år ger affären vinst och han har inga planer på att upphöra med verksamheten.

Övrigt2003-06-15 19:08
Lars Grafsund packar in flera matkassar i bakluckan på den vita kombibilen. Efter en kvarts bilkörning på ömsom stora och små vägar kommer han fram till Hasse Sandberg. Hans röda hus ligger naturskönt men långt från närmaste affär. Därför kör Lars Grafsund ut matvaror två gånger i veckan till honom och ett 25-tal andra personer i området som inte kan ta sig till affären. För hemsändningsservicen får Lars Grafsund en viss ersättning från kommunen men det täcker knappast kostnaderna för packning, bensin, bilkörningen och slitaget på bilen.
Hur skulle de annars klara sig, svarar Lars Grafsund på frågan varför han satsar på en sådan olönsam service.
Dessutom ser han det som en investering.
Som handlare måste jag se till helheten av alla mina kunders behov. I förlängningen tror jag även att denna service bidrar till lönsamheten, säger han.

För att kunna klara sig som lanthandlare kan man inte bara sitta ned och vänta på kunderna. Hemsändningsservicen är en del av ett delat ansvar och förtroende mellan honom och kunderna, resonerar han. För en levande landsbygd krävs det att det finns serviceinrättningar som lanthandel. För lönsamhet krävs trogna kunder och då måste sortimentet vara sådant att de vill handla i den lokala affären.
På mitt ansvar hänger att ha sådana varor som kunderna efterfrågor, säger Lars Grafsund.
En bidragande orsak till att det går bra för affären är förutom en stor skara trogna kunder också samarbetet med kommunen. All mat till den lokala skolan handlas hos honom. Det innebär att omsättningen ökar och han kan ha fräscha varor i butiken. Det är den typen av givande och tagande han vill se mer av. Att staten nu via länsstyrelsen och kommunen vill satsa medel för att hjälpa lanthandeln att överleva runt om i landet, tror han inte mycket på.
De kommer väl att utreda upp pengarna, säger han.

Det han skulle vilja ha mindre av är alla de extra pålagor han måste betala för vissa varor till kommunen. Dessutom önskar han att politikerna gjorde så att det blev lättare för småföretagare att anställa.
Den här butiken kommer inte att gå omkull för att den inte bär sig utan för att jag inte orkar längre och inte har råd att anställa någon, säger Lars Grafsund 37 år.
Han ser ändå optimistiskt på framtiden för lanthandeln. Men det hänger på att det blir ett generationsskifte bland handlarna och ett nytänkande.
Det gäller att inse att allt hänger ihop, vi alla är beroende av varandra och det har vi nog förstått här ute i Ålberga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om