Lärare och elever i Oxelösund mår dåligt

Otäcka farhågor har blivit en realitet lärare och elever i Oxelösund mår inte bra. Det hävdar både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Övrigt2004-11-19 23:19
Politikerna i Oxelösund beslutade tidigare att avveckla Ramdalsskolans högstadium redan i år. Åttorna och niorna går kvar men sjuorna har flyttats till Breviksskolan. Lärarna åker mellan de två skolorna.
Enligt Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet trivs varken lärare eller elever särskilt bra med situationen. De två facken tar nu upp frågan med arbetsgivaren Oxelösunds kommun. De skriver i ett brev att lärarna känner sig slitna och är frustrerade på grund av pendlingen mellan skolorna. De hinner inte hantera undervisningen, elevkontakter och uppkomna situationer på de skolor där man arbetar. Dessutom förklarar man att det skett en klar försämring bland eleverna i årskurs sju. De har svårt att arbeta, är stökiga och oroliga.

Ingen mår bra av pendlandet. Det påverkar både vuxna och elever. De är stressade och mår inte bra, kommenterar Hans Bjurvald, ordförande
i Lärarförbundet.
Facken har tidigare framfört oro för att personalen ska drabbas av stress och få för kort tid för sina undervisningsgrupper. Nu tycker man att kommunen borde ha lyssnat bättre och väntat med att ta beslut om att flytta sjuorna.
Det är inte bra att lärarna måste åka emellan skolorna, det går inte att komma ifrån. Men det är en övergångsperiod som de får stå ut med, säger Leif Hallström, tillförordnad utbildningschef på Oxelösunds kommun.
Rektor på Breviksskolan, Thomas Hedman, anser inte att politikerna ska lastas för att lärarna pendlar.

Politikerna tog ett beslut om att flytta sjuorna. Sedan är det upp till skolorna att lösa situationen. Lärarna har själva gjort ett enigt val om att pendla och det får de stå för, säger han och förklarar att några lärare hade kunnat arbeta enbart på en av de två skolorna om de velat.
Risken hade då varit att de varit tvungna att bryta upp från sitt befintliga arbetslag och byta arbetsplats från den ena skolan till den andra, vilket inte många ville.
Dessutom hade nog åttorna och niorna drabbats om så hade skett, kommenterar Thomas Hedman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om