Lärlingar före praktikplatser

I gårdagens spalt resonerades kring ­Alliansens välfärdsutspel i Almedalen. Nio miljarder till välfärden visade sig vara en rätt liten satsning, jämfört med den ­totala budgeten för de kommande fyra åren. Men pengar är inte allt. I utspelet fanns en riktig pärla:
Över 30 000 lärlingsplatser ska införas på gymnasiet.

Övrigt2010-07-10 05:00

Därmed kommer Sverige bli snäppet mer likt Danmark och en rad andra länder med låg ungdomsarbetslöshet. Dessutom är det billigt. I längden kostar lärlingsutbildning inte mer än ett vanligt gymnasieprogram. Men för att klara omställningen skjuter Alliansen trots det till en liten summa pengar.
Med denna åtgärd genomsyras skolan nu på allvar av ett värderingsskifte. Borta är idén att alla ska utbildas med kunskaper som anpassas till högre utbildning. För många kommer kunskap för arbete vara det nya målet. Omläggningen är i grunden en anpassning till verkligheten.
De flesta ungdomar har aldrig, och kommer aldrig, sätta sin fot på universitet eller högskola.
Att skapa arbete åt alla de som bara har gymnasieexamen, och ibland inte ens det, är den stora utmaningen för arbets-marknadspolitiken. Lärlingsutbildning är ett av de viktigaste verktygen.
På andra sidan det politiska spektrumet presenterade Thomas Bodström igår Socialdemokraternas förslag för att få ner ungdomsarbetslösheten. Det mesta var väl känt sen innan. Arbetslösa ungdomar ska få sänkt arbetsgivaravgift (istället för alla ungdomar som idag), fler praktikplatser ska skapas och aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen plockas bort.
Det sistnämnda borde vara en självklar åtgärd. Att ungdomar idag måste vänta tre månader innan de har rätt att få hjälp av arbetsförmedlingen är skandal. Varför Alliansregeringen införde detta förbud är ännu obegripligt.
Samtidigt kommer Bodströms förslag knappast få effekt. Arbetsförmedlingen är erkänt ineffektiv i att förmedla arbeten och den typ av praktik som de rödgröna vill ha mer av leder sällan till anställning.
Skillnaden mellan praktikplatser och lärlingsplatser kan verka liten. Båda handlar om att vara på ett arbete och träna upp färdigheter.
Men arbetsförmedlingens praktik är ofta kortvarig och utan anknytning till tidigare kunskaper. Lärlingsplatser däremot är del av en längre utbildning där såväl erfarenheter som kontakter knyts inom elevens specialområde. Därför är en satsning på lärlingar så enormt mycket bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om