Lars Ohly som ministerkandidat

Vilken ministerpost vill Lars Ohly ha om det blir regeringsskifte efter riksdagsvalet nästa år? I sitt sommartal i Gnesta i går inledde Ohly med att i omkring tio minuter prata om situationen runt om i världen, med bland annat militärkuppen i Honduras och Sveriges relation med Iran som exempel.

Övrigt2009-08-10 05:00

Lars Ohly är väldigt bestämd i sina åsikter om Israel och Iran och fördömde båda ländernas regeringar hårt. Han förordade också att Sverige oftare borde använda sanktioner som påtryckning. Om Ohly blir utrikesminister och fortsätter på samma linje så är frågan hur många länder som Sverige kommer ha konstruktiva relationer med. Relationer byggs inte genom att fördöma och isolera alla som man är kritisk mot. 

Ohly pratade även en hel del om den ekonomiska situationen i kommunerna. Med anledning av tankesmedjan Timbros rapport om att kommunerna borde dra ner på kulturbudgeten, för att slippa skära ner på utbildning och omsorg, gav Lars Ohly åhörarna en lektion i nationalekonomi: ”Vilken fantastisk idé i tider av ekonomisk kris, hör ni! Vi slutar med allting som ger jobb. Vi slutar att bygga och investera! Då spär vi på arbetslösheten ännu mer inom bygg- och anläggningssektorn, och så gör vi tvärt emot vad samtliga ekonomer, inklusive regeringens egna finanspolitiska råd anser är vettigt. Nej, det är klart att det är usel politik att ifrågasätta badhusbyggande och sim- och ishallsbyggande och fritid- och kulturverksamheter.” 

De ekonomer som tycker att det är en god ekonomisk investering att bygga kommunala badhus är ganska få, och Finanspolitiska rådet har inte nämnt frågan. Det beror på att Lars Ohlys uttalande är nonsens. Finanspolitiska rådet nämner däremot att stimulanser av ekonomin bör vara branschneutrala. Det avsnittet i rapporten har nog Lars Ohly missat.
Offentliga investeringar kan ha en positiv inverkan på samhällsekonomin – vilket Finanspolitiska rådet nämner och uppmuntrar i sin rapport – men det beror helt och hållet på vilka investeringarna är. Det rör sig framför allt om redan planerade och beslutade, men uppskjutna byggplaner, och infrastruktur. Att bygga badhus och ishallar för att hålla byggsektorn igång är ett oerhört stort slöseri med resurser, särskilt med tanke på att driften av anläggningarna oftast kostar mer än de intäkter man får in. Om man vill hålla bygg- och anläggningssektorn i gång så är det i så fall bättre att gräva gropar och sen fylla igen dem. Driftskostnaderna uteblir åtminstone. 

Resten av talet handlade framför allt om jämställdhet och det är här som den rödgröna alliansen är mest ense. Stopp för privat vinst i vård- och utbildningssektorn, som socialdemokraten Carin Jämtin förde fram nyligen, och kvoterad föräldraförsäkring var två av kraven som Lars Ohly presenterade. Mer statlig kontroll över välfärdssektorn således.
Passar Ohly bäst som utrikesminister, finansminister eller jämställdhetsminister?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om