Låt inte tystnaden ta över i skolan

Tystnaden må ibland vara talande, men den ifrågasätter väldigt lite.
Ska den kommunala skolan motsvara ­föräldrarnas, elevernas, och ­skattebetalarnas förväntningar, så krävs det liv i luckan ett bra tag till.

Övrigt2010-11-03 05:00

Grundskolan i Nyköping, dess organisation och resultat har varit i fokus som en följd av förslaget om ny organisation. Detta engagemang får nu inte dö sotdöden bara för att beslutet är taget.
Det är nu politikerna måste visa vad de menar med att ta ansvar för högre kvalitet i Nyköpings kommunala skolor. Oavsett om de tillhör majoriteten (alla partier utom Centerpartiet och Miljöpartiet) som står bakom den nya organisationen eller om de är emot.
I ett klubbslag har nu ett antal skolor fått lämna ifrån sig sina elever i årskurserna
4–6, främst på landsbygden. Tre högstadieskolor försvinner och en ny byggs. Lästringe förlorar sin kommunala skola. Vad gäller den sistnämnda, Blomenbergska skolan, har ett föräldrakooperativ ansökt om att få starta friskola. Om Skolverket säger ja är det fritt fram att locka till sig elever. Då måste kommunen avstå från att lägga andra hinder i vägen för den nya skolan, exempelvis gällande de lokaler som den kommunala skolan nu överger.
Det ska också sägas att Centerpartiet kommer att överklaga beslutet med hänvisning till att ett beslut, med så pass omfattande konsekvenser, borde tas i kommunfullmäktige och inte i nämnden. Vi får se vad de juridiska experterna kommer fram till.
En debatt i fullmäktige om de frågor som berör all samhällsutveckling i spåren av förändringarna, men som inte får plats inom ramarna för barn- och ungdomsnämnden, kan vara på sin plats. Besluten får effekter för orter som Ålberga och Vrena, men det finns även stadsdelar där avstånden till högstadieskolorna blir betydligt längre än i dag.
Det allra viktigaste, om beslutet ligger fast, är att politikerna tar ansvar för att verkligen följa upp sitt beslut. I vardagen och i resultatrapporterna. För det går inte att utgå ifrån att strukturen säkrar kvalitetshöjningarna. Den ger möjligheter, men inget är givet. Inte heller är det givet att andra processer som sjösatts under mandatperioden, för att stärka pedagogik och undervisningsformer, automatiskt åtgärdar de undermåliga resultat som grundskolan hittills har presterat.
Vi ska ha höga krav på grundskolan, den fria såväl som kommunala. I Buskhyttan såväl som i Brandkärr. De kraven har under 20 års tid inte varit tillräckligt tydliga eller tillräckligt högljudda – och det har lett fram till den situation som nu råder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om