Med 1846 års fabriks- och hantverksordning avskaffades skråväsendet i Sverige, ett system som hårt begränsade konkurrensen inom hantverksyrken. Ändå får snarlika tankar omfattande politiskt utrymme även i dag. "LO vill hejda jobbinvandring" är rubriken i DN (29/5).
LO-facket agerar i skråsyfte. Stängda dörrar går före rimliga villkor för fler. Det är inget nytt. Även Socialdemokraterna vill ge facket veto för att avgöra om någon ska komma hit och jobba. Sådant skråtänkande är inte förbjudet. Problemet är att det samtidigt spelar på ett kort som säger att invandrad arbetskraft är något som vi kan vara utan. Om en thailändska skaffar sig ett jobb här och betalar skatt är hon mindre intressant och mindre värdefull i LO:s ögon än en infödd som gör precis samma sak.
De flesta arbetskraftsinvandrare kommer till Sverige från Thailand, Indien och Kina. Omfattningen har hittills varit mycket begränsad. Under 2012 beviljade Migrationsverket drygt 16 500 arbetstillstånd. 70 av dessa gällde Sörmland, 14 i Nyköping och sju i Gnesta, enligt verkets egen statistik. Lågkonjunkturen gör sig påmind.
Debatten ger samtidigt ett skevt intryck. Arbetskraftsinvandring gäller betydligt mer än bara LO-yrken. Många är högutbildade. Det var klart fler ingenjörer och tekniker än byggjobbare som fick arbetstillstånd under förra året. Den näst största gruppen av alla var dataspecialister.
Det är regeringen och Miljöpartiet som i samförstånd har gjort det möjligt för den som har skaffat sig ett jobb att få komma hit, försörja sig och bli en del av samhället. Omfattningen på vård, skola och omsorg bygger på mängden arbetade timmar, att vi är så många som möjligt som jobbar och betalar skatt. Arbetskraftsinvandring är ett naturligt led i detta resonemang. Det blir lättare att rekrytera till bristyrken och det är bra för svensk ekonomi.
Den som kommer hit, försörjer sig och bidrar till ett gott samhälle för fler, bör alltid vara välkommen.
Samtidigt finns risken att oseriösa krafter utnyttjar systemet, att människor luras hit till undermåliga villkor. Reglerna för arbetskraftsinvandring har därför justerats vid ett par tillfällen.
Det är bra att fackliga organisationer synar de villkor som gäller för den som har fått ett jobb i Sverige, värnar kollektivavtal, löner och arbetsmiljölagar. Men ett fackligt veto mot jobben handlar främst om att begränsa konkurrens, inte att förbättra anställningsvillkor.