Lätt för unga få tag på billig sprit
För 18-åriga Stina och 17-åriga Camilla är det inte svårt att få tag på alkohol. De har lite olika syn på vad som är vanligast, alkohol från systemet eller importerad sprit.
Eftersom intresserade köpare ungefär vet vad som finns
i sortimentet hos langaren, kan de lämna pengar till kontaktpersonen som sedan köper alkoholen av langaren, exempelvis i dennes hem. Mest handlas sprit som vodka eller starköl, mer sällan vin.
Camilla har själv hört talas om tre, fyra olika kontakter som sålt importerad sprit. Stina vet ingen som säljer importerad sprit. Däremot har hon bekanta som själva åker till Tyskland och handlar för eget behov.
Det är väldigt lättillgängligt och lättare att smyga med, särskilt om man åker hem till någon och handlar, säger Stina.
Bland hennes bekanta är det mest vanligt att låta någon äldre kompis köpa ut från systemet. Hon tror inte att langningen från systemet sker under öppna former nere på stan. Snarare görs affärerna upp i langarens bil eller på en mer undanskymd plats om man inte själv känner langaren.
Är det en fest på gång frågar man var de andra ska få tag på sprit. Det är lite av djungeltelegraf. Men för mig känns det inte olagligt att be en kompis köpa ut, eftersom jag kan gå till krogen och dricka mig berusad helt lagligt.
Hembränt har varken Camilla eller Stina kommit i kontakt med i någon stor utsträckning. Däremot finns det kompisar som köper vinsatser och tillverkar eget vin.
Det blir cirka 30 liter på en sådan sats, det kan säkert hända att det delas ut vin till andra om man inte vill dricka upp allt själv, säger Stina.
Fotnot: Stina och Camilla heter något annat i verkligheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!