Leijonborg väcker liv i mediefrågorna

Övrigt2007-01-23 15:34
Alla tv-kanaler som vill göra kvalitetsprogram ska kunna ansöka om medel till detta ur en särskild mediefond, tycker folkpartiet. Det ska gälla Sveriges Television såväl som privatägda kanaler som TV8 eller Axess Television. Eftersom SVT:s tittarandel lär fortsätta att minska vore det utmärkt om public service-utbud fanns att tillgå på fler håll än enbart i licensfinansierade kanaler. Fonden bör väl dock främst rikta sig till tillgängliga gratiskanaler i marknätet.

Kanske tvingar detta fram ett nytänkande även om licensfinansieringen av public service, som folkpartiet märkligt nog vill behålla. Centern har markerat att partiet är intresserat av att byta spår och moderaterna lär vilja vara med på färden. Kvar på perrongen står kristdemokraterna och folkpartiet. (Och vänsterpartierna som mest tittar bakåt.)
Folkpartiet vill annars förändra en hel del. Partiledaren Lars Leijonborg listar partiets medieprogram i en debattartikel i DN men får svagt gehör. Det påminner om att alliansen behöver en gemensam idédebatt inom mediepolitiken. Splittringen är ingalunda jämförbar med avgrundsskillnaderna mellan riksdagens oppositionspartier i EU-frågan, men stor nog.

Ett infekterat område är exempelvis presstödet, vilket Lars Leijonborg vill slopa rakt av. Det finner han inget stöd för. Men nog kunde han få ihop en majoritet för en mer fritänkande presstödsutredning; en som till skillnad från den föregående inte måste leverera politiskt förbeställda slutsatser. Morgontidningen är en viktig demokratisk arena. Hur kan stödet anpassas till boendemiljöer där idag väldigt få läser en tidning eller ens har en pressröst som på närmare håll bevakar de viktiga lokala frågorna? Hur värdesätter man detta jämfört med konkurrensen på de orter där det fortfarande finns två konkurrerande lokal- eller länstidningar? Det vore mediepolitisk dynamit, det!

Folkpartiet verkar dock få de övrigas stöd för att staten inte ska äga Boxer, som har monopol på betal-tv i det digitala marknätet. Men det är bara till synes en enkel fråga. Om regeringen styckar av Boxer från infrastrukturbolaget Teracom måste det göras på ett sätt som stärker konkurrensen. Ett statligt monopol får inte ersättas att ett privat oligopol.
I dag dominerar redan tre starka privata aktörer inom telefoni, bredband och (parabol- eller kabel-) tv. Staten måste särskilt värna konsumenternas rätt till vassast möjliga konkurrens. Att sälja Boxer och undanröja monopolet kräver därför verklig fingertoppkänsla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om