– Det är en kraftig protest mot den politik som Socialdemokraterna har fört. Och kritiken är en legitim åsikt, säger Magnus Leivik.
Även Moderaterna tappade röster i landstingsvalet. Varför gick inte väljarna till er?
– Det kan jag bara spekulera om. Här har väljarna valt mellan två oppositionspartier och valt Vård för pengarna, då får man ha respekt för väljarna.
Är valresultatet även en kritik mot er som du kan ta till dig?
– Det är svårt att göra en djupgående analys så här snart, men den slutsats man kan dra är att väljarna reagerat på att vården varit misshandlad. Vård för pengarna har hög trovärdighet från början, eftersom de så att säga uttalar sig i sin yrkesroll. Men det är ju inget nytt med vårdpersonal i politiken, vi har en läkare som sitter i landstingsstyrelsen.
Kan du tänka dig att samarbeta med Vård för pengarna?
– I synen på sjukvården har vi en likartad syn på lösningar, med färre nämnder och en sammanhållen politik. Men jag vill ha en helhet med en politik från A till Ö och inte bara enstaka bokstäver. Jag kan tänka mig att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. När jag började i landstingsfullmäktige samarbetade vi med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet i en regnbågsallians, så många moderater har erfarenhet av det.
Sannolikt blir det någon form av nya partisamarbeten i nya fullmäktige. Under tisdagseftermiddagen gick Sverigedemokraterna via SN ut med att de vill samarbeta med Vård för pengarna. Men Vård för pengarna avböjde ett samarbete då partierna har olika värdegrund.
– Om SD tycker våra förslag är jättebra får de jättegärna stödja oss och rösta för dem i fullmäktige. Men vi kommer inte kunna göra upp om andra saker. Vill de också spara på central administration och politikerkostnader för de gärna rösta för de förslagen vi kommer lägga fram, säger Jonas Lindeberg, ordförande för Vård för pengarna.
SN har även sökt landstingstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S) för en kommentar, men ej kunnat nå henne.