En ljuv sommarbris smeker vasstråna längs stigen ner mot båtplatserna vid Stensunds folkhögskola utanför Trosa. Det är förmiddag men redan kvalmigt i luften.
– Det är rodd som står på programmet nu. Men det är inte så lätt att ro i de där båtarna när de saknar årtullar, de flesta har ju aldrig rott tidigare heller, säger Lionsledaren Sune Engström och torkar lite svett från pannan.
9-21 juli är Stensunds folkhögskola basläger för Lions Baltic sea camp. 21 deltagare från 13 länder i åldrarna 17-21 är på plats. Det handlar om ett internationellt Lionsutbyte där bland annat Polen, Ukraina, Turkiet, Israel, Ungern, Holland, Belgien och Estland finns representerat vid "campen". Alla bor tillsammans med lägerledare.
– De har haft ett varierat program och alla verkar tycka att det här är en fantastisk miljö. Det är verkligen jättelyckat, säger Tomas Flock, en av lägerledarna.
Den första dagen på programmet inleddes med utdelning av ett välkomstkitt: Välkomstbrev, tröja, keps, schampo och handduk.
Under fullspäckade dagar har en lång rad aktiviteter och utflykter i Sörmland stått på agendan. Deltagarna har exempelvis vandrat längs Sörmlandsleden, besökt Skottvångs gruva och Gripsholms slott. En heldag tillbringades på Askö-laboratoriet. Spännande matlagning och diverse friluftsaktiviteter har varit stående inslag ute på folkhögskolan, där ungdomarna fått lära sig svenska traditioner och även berättat om sina hemländers. I dag onsdag besöks Stockholm slott samt Operan.
När SN är på plats ligger Emilie Scholtes, 17, och Antonia Massa, 18, och solar. Båda kommer från Belgien och har, liksom övriga deltagare, bekostat flygresan själva. Kostnaderna på plats står svenska Lions för.
– I början var det lite läskigt att vara ensam i ett nytt land med okända människor. Men nu har vi lärt känna varandra och har upplevt en massa intressanta saker. Exempelvis gillar jag alla slott som finns här, som Gripsholm. Och förstås naturen och allt vatten, säger Antonia.
Emilie flikar in:
– Jag håller med. Själva campen här vid Stensund är också väldigt fin.
Flera av ungdomarna bodde först med lokala familjer innan de anslöt till campen i Stensund. Även om basen varit Trosa har grannkommuner som Gnesta och Södertälje vissa dagar stått som värd för den brokiga skaran, där många aldrig tidigare besökt Sverige.
– Däremot kan alla engelska. Det var ett grundkrav, säger Tomas Flock och tillägger att det svåraste varit att hitta lokala värdfamiljer.