Lekfullt glas i lusthus
Färgat glas och paradiset står i fokus i den utställning som i dag öppnar på Pelles Lusthus. Konstnärerna Johan Rooth och Sten Dunér ställer ut.
Jag arbetar utifrån en stram grundform som jag bygger på med färg och fantasi, säger han.
Inspirationen hämtar han i venetianskt konstglas, art deco och svensk allmoge. Pjäserna består av bortåt 100 delar som han tillverkar egenhändigt i sin glashytta i Skåne. Han blåser grundformen och arbetar sedan med borr och såg för att åstadkomma de önskade detaljerna.
Att få arbeta själv och kunna experimentera fram vad jag har lust med är viktigt för mig. Att hela tiden kunna utveckla idéer och tankar, säger Johan Rooth.
Förutom de många ljuskronorna visar han också lampetter och några glasobjekt på utställningen.
I Sten Dunérs stora oljemålningar som hänger i den inre utställningshallen finns element av hela hans yrkesliv; som författare, trädgårdsarkitekt, filosof, pedagog och konstnär.
Ursprunget till målningarna bottnar i hans genuina intresse för trädgården/landskapet. Till detta förs en annan dimension också in. Ofta med ett främmande föremål ett klot eller ett schakt, till exempel. På detta sätt vill han främmandegöra det som först till synes kan verka bekant och vardagligt.
Mitt budskap är att målningen inte ska betraktas som ett landskap rakt upp och ned. Jag vill få betraktaren att stanna upp och se det vardagliga och till synes bekanta på ett nytt sätt, säger han.
Mystik eller andlighet är inga begrepp han ryggar för. Tvärtom. Det är en strävan han vill uppnå med sitt måleri. Trädgården har sedan urminnes tider fungerat som en religiös metafor. Både i sitt praktiska arbete med att anlägga trädgårdar (som han ständigt håller på med) som i hans måleri finns en vilja att peka på det ursprungliga och det mystiska.
En filosof har sagt att bakom vårt behov av att anlägga trädgårdar och skapa om naturen finns en ständig längtan att återskapa paradiset, säger Sten Dunér.
Denna sentens uttrycks påtagligt i en av hans målningar. Mitt i ett utbrett sommarlandskap med gröna fält och hagar har ett staket anlagts med blå stolpar. Med förhöjda grästuvor inom denna markering framträder texten Eden.
Sten Dunérs målningar framställs ofta i fågelperspektiv. Inte bara för att paradiset är något avlägset, ouppnåligt, utan också för att betraktaren ska kunna omslutas av det, säger han.
Fotnot: I samband med vernissagen på lördag kommer ett samtal att hållas mellan konstvetaren och författaren Göran Ståhle och konstnären Sten Duner. Därefter håller Ståhle ett föredrag om Dunérs konstnärsskap. Utställningen på Pelles Lusthus pågår till den 11 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!