Licenser en god idé för spelmarknaden

Övrigt2007-11-16 17:42
Det var en hel del ögonbryn som höjdes när moderatstämman häromsistens röstade igenom riksdagsmannen Tomas Tobés motion om avreglering av spelmarknaden, eftersom den gick emot finansminister Anders Borgs hållning. Det var synd att inte mer intresse riktades till sakfrågan, eftersom införandet av licenser och särskild spelbeskattning mycket väl skulle kunna vara en lösning på flera uppenbara problem med det nuvarande speloligopolet.
Ett upplägg med spellicenser skulle framför allt lösa konflikterna med EU och EG-rätt, men även åtgärda den inbyggda dubbelmoralen i det nuvarande svenska systemet. Tanken är att stärka Lotteriinspektionens roll och låta den myndigheten utfärda spellicenser för att verka på den svenska marknaden. Det minskar det olagliga spelandet och gör att bolagen och pengarna stannar i Sverige i stället för, som idag, hamnar i länder med friare lagar.
I dag har vi i Sverige en ordning där staten å ena sidan påstår sig verka mot spelberoende och å andra sidan driver ett spelbolag vars aggressiva marknadsföring syftar till att maximera inkomsterna för statskassan och maximera spelandet. Staten tjänar via Svenska spel på att så kallade Jack Vegas-maskiner strategiskt placeras i områden med sociala problem. Kampen mot spelberoende pågår lite nätt i bakgrunden endast några få promille av Svenska Spels överskott går till att bekämpa spelmissbruk.
Finessen med ett licenssystem är att det skulle kunna dra in så mycket pengar till statskassan och föreningslivet att det till och med ger mer än intäkterna från Svenska spel år för år. Dessutom har staten ryggen fri när den stiftar lagar och regler för konkurrens och marknadsföring inom spel och dobbel.
Det finns en annan påtaglig fördel med att skapa en friare marknad för spel, nämligen möjligheten att omvandla Svenska Spel till en europeisk jätte på spelområdet. Svenska Spel är ett av de mest professionella företagen inom spelsektorn i Europa och är väl rustat att konkurrera med såväl privata aktörer i Storbritannien som statliga monopol i Frankrike och Tyskland. Ett exempel på detta är Svenska Spels pokersatsning som trots att den bara är öppen för svenska medborgare är världens sjätte största pokernätverk.
Om Sverige går i bräschen för en reglerad spelmarknad får Svenska Spel ett försprång i att bygga plattform för lönsam, pan-europeisk expansion och därmed på sikt skapa ett internationellt storföretag, med huvudkontor i Visby. På så sätt skulle ett införande av spellicenser också ha en positiv regionalpolitisk effekt.
På sikt skulle en privatisering av Svenska Spel kunna ge ytterligare intäkter till staten och om pengarna går till att minska statsskulden gör vi kommande generationer och vår egen en stor tjänst.
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om