13 966 studenter har fått svara på frågor om idealkarriären i FöretagsBarometern 2011 utförd av företaget Universum. Ekonomer, civilingenjörer, högskoleingenjörer, dataexperter och jurister längtar alla utomlands i någon form. De dras till karriärer som hellre korsar gränser än begränsas av dem.
Livet är mer än arbete, men arbetet är en viktig del av livet.
Det är inte en slump att multinationella arbetsgivare hamnar högt på önskelistan. Drömjobbet tar civilingenjörer och it-specialister till Google, ekonomer till IKEA och jurister till utrikesdepartement. Arbetet ska vara fritt, kreativt, utvecklande och gärna lönsamt. Samtidigt söker studenterna en god balans mellan arbete och fritid, en trygg och säker arbetsplats. Ur ett snävt svenskt perspektiv kan det verka motsägelsefullt. Trygghet i arbetet brukar ju ofta likställas med turordningsregler.
Om det senare verkligen hade varit fallet, så borde den nyexaminerades drömkarriär ha varit ett jobb på hemmaplan, i trygg och säker miljö. Den som vill göra karriär brukar i stället behöva byta arbetsgivare ofta – nya utmaningar, bättre lön. Där är det den egna spetskompetensen som utgör den främsta tryggheten.
Las-listan är en biljett ut på gatan.
Iggesundsgängets gamla slagdänga Pessimistkonsulten gick ut på att det var ”lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall. För om man drömmer om Paris hamnar man på något vis, likt förbannat i Hudiksvall”. Den som i dag drömmer om Paris behöver bara boka biljett på lågprisflyget.
Tryggheten ligger i möjligheter, hellre än det man redan har eller där man redan är. Det här är visioner som förenar årskullar av unga inom teknik, ekonomi och juridik. Sådant färgar av sig och det påverkar även andras förväntningar och mål.
Fram träder ett samhälle där skomakarens son uppmanas att lämna sin läst. En alltmer gränslös arbetsmarknad är en möjligheternas arena. Dina drömmars jobb finns inom räckhåll. Det är en väldigt upplyftande tanke.