Regeringsbildningen har tagit full fart igen efter några åtminstone något lugnare julveckor. De senaste dagarna har Liberalerna hamnat i strålkastarljuset. Ska partiet ställa sig bakom Kristersson, släppa fram Löfven eller rentav sätta sig i regering med S?
Ingen tycks veta svaret, kanske allra minst Liberalerna själva. På söndag ska partirådet fatta beslut om vägen framåt, men flera riksdagsledamöter har flaggat för att det kan bli aktuellt att ducka för partipiskan vid en omröstning.
Partigruppen i Gnesta är lika splittrad som partiet i stort, berättar gruppledaren Camilla Lissner.
– I Gnesta är vi fifty-fifty, ena hälften tycker Löfven, andra tycker Kristersson. Personligen tycker jag att det är ett svårt läge på grund av det inflytande som SD skulle få, men jag lutar åt Kristersson, säger Lissner, som kom in i kommunfullmäktige efter valet i höstas.
– Oavsett hur vi gör måste vi ju samarbeta med Centerpartiet också, för att det ska få effekt, fortsätter hon.
Hur tror du att det kommer gå?
– Jag har på riktigt ingen aning. Jag sitter själv och väntar på att få mer information från riks. Det enda jag vet är att varken Liberalerna eller Sverige skulle vinna på ett nyval, säger Camilla Lissner.
Hennes motsvarighet i Trosa, Bengt-Eric Sandström, vill inte avslöja var han står i den hett debatterade frågan.
– Det går att läsa många kommentarer i tidningarna, men jag avstår från att meddela min ståndpunkt. Det är vår ordförande i länet som ska åka till partirådet på söndag, för oss i Trosa är konsekvenserna i princip noll.
Att de interna diskussionerna i partiet förs så offentligt är något positivt, menar Sandström.
– Vi är ett parti med mycket transparens och väldigt högt i tak. Det vet i alla fall våra trogna väljare om. Vi har ett grundtänk som handlar om frihet, det tror jag är en styrka, säger han.