Ignalinareaktorn, som betraktas som klart sämre ur säkerhetssynpunkt jämfört med dess västliga motsvarigheter inom EU, är ingalunda den enda i sitt slag.
Totalt har Ryssland elva reaktorer av denna typ. Fyra av dem finns nära Sankt Petersburg, där avståndet inte är mycket längre till Sverige än från Litauen. Det som skiljer är att Litauen, som en del av EU, behöver ta hänsyn till vad grannarna tycker. Ignalinas stängning var en del av inträdeskraven.
I klimatförändringarnas tid kommer internationella påtryckningar för att höja säkerheten i det ryska kärnprogrammets reaktorer tyvärr inte att ta stor plats på prioriteringslistan. Så länge klimatdebatten pågår ser kärnkraften ut att ha köpt sig en fribiljett från diskussionen om dess risker och baksidor. De övriga fossila bränslenas utfasning ligger före i kön.
Ignalinaverkets sorti påverkar radikalt Litauens energiförsörjning. Ur såväl tillväxt- som ur säkerhetspolitiskt perspektiv är det en EU-angelägenhet – inte enbart ett nationellt litauiskt bekymmer. Med kärnkraftverket försvinner 50 procent av Litauens energiförsörjning. Litauen hoppas på en kabel över Östersjön för att kunna köpa energi från Sverige. Allt för att inte vara beroende av importerad rysk gas eller, ironiskt nog, S:t Petersburg-reaktorerna.
Detta sätter också press på EU som energiproducent. Stater som hållbart klarar av att producera energi för export bör också satsa på detta. Bland dessa finns Sverige, även om oppositionen inte alls verkar vara intresserad av sådana intäktskällor.
Elmarknaden har effektivt suddat ut de nordiska nationsgränserna. Det krävs alltså en energipolitik som bejakar att Sverige har en roll att spela som energiexportör. Som kärnkraftskritiker bör man också kunna se detta.
Här skiljer sig de två regeringsalternativen åt. Energifrågorna brukar inte avgöra val, men de har definitivt med kraften i tillväxtpolitiken att göra.
Nog bör vi känna en viss lättnad över att en gammal osäker reaktor har tagits ur bruk. Men de verkligt stora frågorna för den framtida energiförsörjningen i Östersjöområdet kvarstår.
Litauen höll sitt nyårslöfte till EU
På nyårsafton 2009 stängdes reaktorn i litauiska Ignalina av. Det gamla kärnkraftverket från Sovjettiden pensionerades.Puh! tänker säkert många som minns Tjernobylolyckan för 23 år sedan och dess effekter. Men den där lättnaden får man nog ta det lite lugnt med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!