Liten risk för p-böter i Gnesta

I Gnesta kan man parkera nästan var som helst, utan att riskera böter. Orsaken är att det inte finns något sätt att bötfälla på. De botlappar polisen har till förforgande är för gamla, och kommunen har ingen egen trafikövervakning.

Övrigt2002-10-10 22:34
Butiksinnehavarna klagar över bilister som ställer sina bilar hela dagarna på korttidsparkeringar i centrum.
Ambulansen har svårt att ta sig fram på Landshammarsgatan på grund av alla felparkerade bilar, och större fordon fastnar på väg till värmeverket.

Men inga felparkerare bötfälls.
Vi har inga möjligheter, säger närpolis Anders Forsbäck och förklarar att på deras parkeringsanmärkningar står det fortfarande Polisområde Nyköping, en organisation som numera är nedlagd.
Det skulle se lite fel ut att bötfälla människor med en lapp som hänvisar med telefonnummmer till en organisation som inte längre finns, säger han.
Polisen kan inte använda sig av egna lappar där böterna tillfaller staten eftersom felparkering inte ingår i polisens katalog över ordningsbot.
Ordningsbot är en laga kraft vunnen dom där den drabbade skriver under med sitt namn, och så är inte fallet med parkeringsanmärkningar som oftast delas ut på vindrutan, utan förarens kännedom.

Även kommunens gatuchef Jan Hagberg är medveten om problemet.
Vi kan inte bara beställa nya lappar som det står Gnesta kommun på, säger han och förklarar att för det krävs det att kommunen har en egen parkeringsövervakning. Någon sådan har inte Gnesta kommun.

Samma problem finns i Trosa. Nyköpings kommun har däremot egen trafikövervakning där p-böterna drivs in med hjälp av vaktbolag.
Beslut om egen trafikövervakning fattas av kommunpolitikerna som sedan har att välja på att anställa egna parkeringsvakter, anlita ett godkänt vaktbolag eller ta hjälp av polisen för indrivning av pengarna.
Ett klent politiskt intresse är orsaken till att kommunen inte kan driva in pengar från felparkerarna.

Vi har beslutat att vi ska gå ut med information om hur och var folk kan parkera, säger Åke Nilsson, kommunalråd.
Jag tycker inte att man ska ta till storsläggan i onödan och ge folk en massa böter, utan ser hellre en lösning som leder till så få konflikter som möjligt.
Åke Nilsson befarar också att en kommunal trafikövervakning skulle kosta för mycket pengar.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om