Det är inte givet att en populär politiker internt är den mest röstvinnande hos allmänheten. På samma sätt kan en stridbar politiker mycket väl locka nya röster samtidigt som hon eller han är omstridd internt.
I går offentliggjordes resultatet av Centerpartiets medlemsomröstning inför nästa års EU-val. Resultatet är talande, den sittande Europaparlamentarikern Kent Johansson från Skara har ett starkt stöd bland de medlemmar som röstat. Avståndet till andraplatsens Fredrick Federley är stort.
Kent Johansson är en mycket rutinerad politiker. Stödet i partiet är grundmurat, inte tu tal om annat. Bakgrunden som kommun- och regionpolitiker ger tydliga plus hos partivännerna, liksom landsbygdsförankringen. Samtidigt är han ganska okänd för väljarna.
Att fylla miljöminister Lena Eks skor i EU-parlamentet har förstås inte varit lätt. Ek byggde stegvis upp sin position i Bryssel och stod som starkast när hon lämnade parlamentet för att bli ny miljöminister. Kent Johansson har bara haft ett par år på sig och medieutrymmet är smalt.
Alla rubriker är inte givna väljarframgångar. Ta bara Miljöpartiets kamp mot lakritspipan, det är ett typexempel på missriktad kraft och tankemöda, där detaljer slukar utrymme på bekostnad av väsentligheter. Samtidigt är avsaknad av rubriker ett stort bekymmer för den som vill nå ut till fler.
Centerpartiets utmaning är att forma en lista stark nog att säkra den där parlamentsplatsen. Sett till opinionsläget är den allt annat än garanterad. Risken är stor att de liberala krafterna i parlamentet urholkas ytterligare, eftersom både Folkpartiet och Centerpartiet har bekymmer i opinionen. Vi ser ett pressat Europa som kämpar i ekonomisk motvind – och där finner tyvärr alltmer intoleranta krafter ett växande utrymme och protektionismens röster stärks.
Som ett litet parti måste man skaffa sig en stor hund-attityd. Centerpartiet behöver våga lyfta fram färgstarka gröna och urbana liberaler som Fredrick Federley. Han är lika välkänd som omstridd. Vinterns idédebatt visade hur partiledaren Annie Lööf valde att ta andra sidans parti i flera frågor, som exempelvis äktenskapslagstiftningen. Trots detta har Federley fått näst flest röster inom partiet – och ingen kan tvivla på hans liberala kompass. Följer partiet medlemmarnas nominering så dessutom kommer EU-vallistan att ha kvinnor på sex av tio främsta platserna – med nykomlingen Kristina Yngwe på tredje plats.
Nästa år blir ett hundår för valarbetare och det ställer stora krav på valorganisationerna. EU-valets utmaningar får inte underskattas. Framgång där kan ge medvind till hösten. Kristdemokraterna satsar tungt på kändiskortet, den förre SVT-journalisten Lars Adaktusson. Centern skulle må bra av en rejäl konkurrens mellan de egna toppnamnen – sett till den mobilisering som krävs. Ett utsatt opinionsläge måste vändas till medvind hos väljarna och stärkt självförtroende hos de egna.