– Nyköpings kommun har tydligt sagt att de inte är intresserade av att lösa det här, trots att staten skjutit till pengar. Nu undrar jag hur Nyköpings kommun använt statsbidraget på över två miljoner kronor som man fått för att lösa bostadssituationen för de asylsökande ungdomarna som fyllt 18 år, säger hon.
I våras röstade regeringen igenom det kontroversiella beslutet att låta cirka 9000 ensamkommande få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd via den så kallade gymnasielagen där ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.
[fakta nr="1"]
Lagen innebär dessvärre att flera av ungdomarna hamnat mellan stolarna. Catharina Rehnström är medveten om att frågan är komplex då lagen berör två olika grupper – dels vanliga 18-åringar som fortfarande är asylsökande, dels de som fått avslag och inte får bo på Migrationsverkets anläggningar. Den senare gruppen har enligt Catharina hamnat i limbo, helt utan försörjning och boende.
Anledningen är att de som helt fått avslag från Migrationsverket, juridiskt övergår från att vara asylsökande, till att vara tillståndssökande. Med det upphör rätten till tak över huvudet via Migrationsverket och en dagersättning på 61 kronor.
[fakta nr="2"]
– Vi tar emot ensamkommande väldigt väl i Sverige tills att de fyller 18. Men när de fyllt 18 år slänger vi ut dem på gatan och tar id-korten som visar att de är asylsökande. Det blir lite "varsågod, du får hitta ditt boende själv".
Catharina Rehnström menar att det är svårt för de här ungdomarna att sköta sina studier och att risken att hamna på fel sida lagen ökar när man varken har någonstans att bo eller pengar till mat.