Sektorn kallas life science, eller biomedicin. Där har svensk innovationsförmåga och forskning historiskt sett gett stora kommersiella framgångar. Även Astra Zeneca, som lägger ned sin forskning i Södertälje, är med och satsar pengar under en femårsperiod.
Det är för all del inget nytt att stat och regering har som strategi att möta stora neddragningar inom industrin med sådana här motdrag. Minns hur det i Saab-krisens spår i flera omgångar har satsats på fordonsforskning. Det är ett sätt att ur en kris försöka vaska fram nya möjliga guldklimpar utifrån de kompetenser som finns tillgängliga.
Samma sak med forskningen. Många nya kommersiella projekt föds nära avancerade forskningsmiljöer. Satsningar på högre utbildning och forskning är också områden där staten kan och bör vara en konstruktiv aktör.
Staten behöver driva på, underlätta och stimulera framväxten av gränsöverskridande och kreativa arenor för nya samarbeten mellan företag, industriforskningsinstitut, lärosäten, offentlig sektor och civilsamhället, skrev näringsminister Annie Lööf (C) nyligen i Dagens industri (31/3) just i denna anda.
Den bärande utmaningen är att lyckas kommersialisera de framsteg som görs. Kan den förvandlingen ske oftare i Sverige – i stället för Storbritannien eller USA – är mycket vunnet.