Ljusare tider med ny landstingsledning

Övrigt2005-01-25 17:26
I dag är det ett år sedan socialdemokraterna kastade in handduken i landstinget Sörmland. Det vare en dag fylld av dramatik när landstingsrådet Alf Egnerfors (s) i hastigt mod överlät till de sex övriga partierna att ta ansvar för ett landsting i fritt fall. Socialdemokraterna räknade kallt med att oppositionspartierna från vänstern till höger inte skulle kunna enas om en gemensam politisk plattform, med en kommunist på ena kanten och en som vill avskaffa landstinget på den andra.

Men de fick fel. Efter 77 år av oavbrutet socialdemokratiskt styre behövde landstingshuset vädras ut. En kultur av självgodhet och ohörsamhet behövde brytas och ersättas med ett ödmjukt och lyhört ledarskap. Det var alla överens om. Och de sex partierna satte sig ner för att diskutera en gemensam agenda. Resultatet blev 49 punkter som skulle genomföras under resten av mandatperioden. Först och främst måste man få bukt med den skenande ekonomin. Det andra var att ta ett fast grepp om strukturplanen för en långsiktig och hållbar sjukvård i Sörmland.

Och hur gick det? Efter ett år är det ordning och reda i ekonomin och kostnadsutvecklingstakten har sjunkit från 8 procent till 3,3 procent. Man har rätat ut beslutsgångarna och brutit upp de dolda maktstrukturer som hade uppstått mellan tjänstemän och politiker efter ett långvarigt regeringsinnehav. Nästan alla svåra strukturbeslut i vården är fattade och ett positivt samarbete har utvecklats med såväl kommunerna som andra landsting. Med en gemensam organisation med Västmanland har man fått en samverkan om den specialiserade vården. Regnbågskoalitionen bestående av moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, kan redan efter ett år bocka av samtliga punkter på listan.

När koalitionen nu har genomfört programmet, strukturplanen och sparbetinget frågar man sig vad landstingsledningen ska göra den återstående tiden fram till valet 2006. Klarar man att sitta still i båten utan att bli uttråkad eller kommer man att falla för frestelsen och slå till med nya utgifter?

Ordningen har varit att partierna bara diskuterar frågor som man är överens om vilket gör att vänstern förlamar en utveckling av välfärden genom att motarbeta privata vårdalternativ och bannlysa vinstintressen i vården. Partierna har dock gjort helt klart att regnbågskoalitionen inte kommer att gå till val på ett gemensamt valmanifest. De borgerliga partierna har redan flaggat för en allians, kanske tillsammans med miljöpartiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om