Lokala politiker polisanmäler hot
Jan Carle, moderat oppostitionsråd i Nyköping, tror att man inte vill visa sig räddhågsen som politiker och därför undviker att polisanmäla.
Men om jag skulle uppleva något som ett hot skulle jag vända mig till polisen. Om någon i affekt säger sådana som du borde man skicka till Sibirien låter jag det passera, det är en gradskillnad i hur något sägs.
Inte heller Greger Tidlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Trosa, upplever hot eller våld som något problem i arbetet som förtroendevald.
En person kom upp på kommunkontoret för ett par år sedan och uttalade hot om vad han skulle göra om han inte fick någon lägenhet. Vi löste det med tekniska åtgärder i huset så att ingen kan gå rakt in längre.
Varför gjorde du ingen polisanmälan?
Det gäller att kunna bevisa att personen i fråga har framställt ett hot. Ord står mot ord. Det måste vara påtagliga hot för att det ska hålla, men det här var mer subtilt än så.
Både Jan Carle och Greger Tidlund tycker att det är allvarligt att det förekommer hot mot politiker.
Det rubbar yttrandefriheten, den personliga friheten och säkerheten, hela grunden för demokratin. Jag tycker det är en tragisk utveckling att myndigheter börjar låsa in sig, säger Carle.
Hot från medborgare är en ny företeelse. Går man tillbaka till 60- och 70-talen var det oerhört ovanligt, säger Tidlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!