LRF:s ledare väntas peka med hela handen
LRF hade efter stor vånda uppnått en kompromiss med regeringen om hur det svenska genomförandet av EU:s jordbruksreform skulle gå till. Därefter har regeringen tagit upp nya förhandlingar med vänstern och miljöpartiet. Det har uppfattats som ett svek och de senaste dagarnas spontana bondeprotester och demonstrationer tog uppenbarligen skruv. Men även om LRF har fått igenom många av sina krav är bönderna i Mälardalen förlorare jämfört med det ursprungliga förslaget.
Ordföranden Caroline Trapps ledarskap är ifrågasatt och har på senare tid diskuterats intensivt och öppet i tidningen Land. LRF har en tradition av ledare som har pekat med hela handen. Här kommer i stället en ledare med en mjuk och resonerande framtoning som vill närma sig maktpartiet i intellektuella samtal.
LRF är en komplex organisation som verkar på många arenor samtidigt, beroende av politiska beslut som fattas såväl i WTO-förhandlingar på global nivå som i EU och i den svenska riksdagen. LRF har även en egen affärsverksamhet och måste också se till att man har en god relation till konsumenterna. Det är ingen enkel organisation att vara ledare för. Man måste förstå politiken, marknadens krav och opinionsbilden.
I ett avseende är kritiken berättigad. Caroline Trapp är politiskt oerfaren och anses rent av politiskt naiv. I en organisation som har en historia av svikna löften är misstänksamheten, inte minst mot den socialdemokratiska regeringen, ansenlig. Caroline Trapp förstår inte den politiska kontexten och anklagas ibland för att vara undfallande mot regeringen.
Valberedningen motiverar ordförandeskiftet med att EUs jordbrukspolitik nu delvis åternationaliseras och att LRF därför behöver stärka sin roll på den politiska arenan. Staffan Danielsson från Östergötland, som föreslås bli LRF:s nye ordförande, är en politisk räv med en mångårig politisk erfarenhet inom centerpartiet.
Det är tragiskt att den första kvinnan på LRF:s ordförandepost får sparken för att hon inte pekar med hela handen. Trapp fick inte lång tid på sig att visa vad hon går för. En annan ledare som också var kritiserad var Bo Dockered. Han brukade trampa runt som en elefant i en porslinsfabrik. Men han fick själv välja tidpunkt för sin avgång.
Staffan Danielsson har en minst lika tuff uppgift som Trapp framför sig. Göran Persson kommer att fortsätta spela dubbelspel. För regeringen handlar det bara om en sak, att sitta kvar vid makten. Då kan den göra vilka bondeoffer som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!