Magnus Friberg och Linda Strömberg står och värmer upp våffeljärnen inne på Björntorps äldreboende i Oxelösund. Med van hand häller han på den saffransgula smeten med. Det har blivit några våffelgräddningar de senaste somrarna och nu är det pensionärerna på äldreboendet som ska få smaka.
– Hej farmor!, utbrister han, när en äldre kvinna rullar in med rullstol.
Det finns flera anledningar till att oxelösundaren Magnus Friberg står här och gräddar våfflor men allt pekar tillbaka på farmor Birgit Friberg. Det är hennes gamla gård på Gotland som är Magnus och Lindas sommarnöje. På skoj startade de ett våffelkafé under några sommarmånader – som nu alltså gör ett par timmars gäststopp på Björntorp.
– Han är jättesnäll och det här är verkligen uppskattat. Hoppas de andra sätter värde på det, men det tror jag, säger hon.
Förskolan Regnbågen är på besök och barnen sjunger Luciasånger. ”En sockerbagare” ljuder genom korridorerna.
– Jag tycker att det är en rolig grej. Tidigare har jag bara gjort till farmors avdelning, men nu kör vi på i två timmar. Det borde bli till runt 100 personer. Det är roligt att sprida glädje och jag tror farmor uppskattar det också, säger Magnus Friberg.
– Jag tycker att det var en fin kombination av lussekatt och våffla, säger Annelisa Abrahamsson som bor på Björntorp.
Nu passar förstås en våffla med saffran och russin, misstänkt lik en lussebulle, utmärkt såhär i Luciatider. Men egentligen kommer inspirationen snarare från en gotländsk specialité – saffranspannkakan.