M tar hem storstäderna

Det finns ett liten rödgrönt övertag i opinionen. Trots en vår där skandal efter skandal har skakat Socialdemokraterna och LO. Det stora oppositionspartiet backar, men raset kunde faktiskt ha varit större ändå.
Men en iakttagelse av minst lika stor vikt är att Moderaterna nu är största parti i samtliga tre storstäder, enligt SCB:s stora opinionsmätning för maj 2009.
Detta är partipolitisk dynamit.

Övrigt2009-06-18 05:00

Att Socialdemokraterna inte längre dominerar i Malmö och Göteborg skvallrar om en pågående förändringsvind i väljarkåren, en vind som sannolikt bara har börjat blåsa.
Denna utveckling innehåller två större moment. Det ena är att storstadsväljarna i en allt högre grad lutar åt Alliansen och framför allt Moderaterna. Detta går säkert att analysera på flera sätt, men en lätt tillgänglig slutsats är följande: I storstäderna har Alliansen och särskilt Moderaterna säkrat en trovärdighet som regeringsfähiga och ansvarstagande. Oppositionen framstår som mindre nogräknad och skattemässigt mycket dyrköpt.
Det andra förändringsmomentet värt att hålla ögonen på, är Miljöpartiet. Allt tydligare utmanar Mp om de unga väljarna till vänster om mitten. Den var en tydlig trend i Europavalet. Men den finns där i opinionsmätningarna för rikspolitiken.
Miljöpartiet noterar stadigt siffror över tio procent i ålderskategorierna förstagångsväljare, 18-24-åringar och 25-34-åringar, samtidigt som Socialdemokraterna tappar från tidigare höga procenttal under mandatperioden. Det är också i dessa åldersgrupper i ökande utsträckning vi hittar Piratpartisterna.
När allt fler av de unga väljarna till vänster om mitten vänder sig mot det minst socialistiska av de tre oppositionspartierna kommer detta självklart att påverka politiken.
Men även om de Moderata framgångarna säkert tröstar statsminister Fredrik Reinfeldt efter en svårsmält EU-valrörelse, så kvarstår bekymren för de tre övriga Allianspartierna. Inte minst för Centerpartiet. Med en EU-valrörelse som slutade i besvikelse och ett opinionsläge som mer eller mindre ligger stilla, är det hög tid att återknyta till valet 2006 och därifrån gå vidare. Det var en valrörelse där Centerpartisterna visste vilka nya väljare man riktade sig till och hur dessa skulle vinnas. Detta står i bjärt kontrast mot EU-valrörelsens otydlighet. Här finns en organisatorisk och politisk läxa att lära för partiet. För även om regeringsarbete tar kraft och styrka, så har Centerpartiet aldrig råd att tappa skärpa och fokus i sitt strategiska arbete för att nå och vinna nya väljare. Det visar EU-valet och det understryker siffrorna i SCB:s stora opinionsmätning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om