Magnus älskar vilda djur
Magnus Eriksson är en helt vanlig svensk i så bemärkelse att han gärna vill ha husdjur. Där slutar likheten med Medelsvensson för det rör sig varken om hund eller katt. Magnus har glasögonkajman, tigersalamander, snappersköldpadda, tenrecerigelkott, akaciaråttor och 13-linje jordekorrar i hemmet.
Den har ett enormt bett. De är riktiga rovdjur som är starka fast de är så små, säger Magnus Eriksson.
Att ha gosedjur är ingenting för honom. Han har nämligen fler bitglada krabater i föräldrahemmet i Stigtomta. En glasögonkajman exempelvis. Den huserar i ett 180-liters akvarium och är absolut inte tam.
Visst började det för Magnus som för de allra flesta djurintresserade. Först kanin, hamster, fiskar, grodor och vattenödlor. Men sedan ett halvår är det helt andra djur i hans burar och akvarier.
Magnus visar oss ned på undervåningen i villan. I hans sovrum finns tre akvarier. I det större rummet har han ställt upp fem mindre burar och ett högt glasskåp.
Favoriterna just nu är två små igelkottar som normalt bara finns på ön Madagaskar.
De heter tenrecerigelkottar. De är nattaktiva och är lite som sengångare.
Yrvaket ser de små djuren sig omkring sedan Magnus tagit bort en liten träbit de lagt sig under. De kliver sedan försiktigt med vaggande långsam gång omkring i sågspånen. Mycket fascinerande och charmigt.
De ser väldigt dåligt. Lever mest på hörsel och lukt. Men de är bitska rovdjur. Äter gärna syrsor och larver.
Att lära sig mer om alla djur är något han också gärna gör.
De enda böcker jag läser är djurfaktaböcker.
Men varför dessa vilda djur? Varför inga mer tama sällskapsdjur?
Den frågan får jag ofta, säger Magnus.
Men något direkt svar har han inte. Annat än att han gillar och tycker det är spännande att ha ovanliga djur.
Har du gett dina djur namn?
Nej, nej. Det finns andra i familjen som döper dom.
Ovanliga husdjur kräver också mer av sin ägare. Han ser till att igelkottarna får regnskogsliknande förhållanden vid rätt tidsperiod. Kajmanen har en värmelampa där han kan sitta och sola sig. Precis som dessa djur behöver. Tigersalamanderna måste hela tiden ha fukt och får bara plockas upp med stor försiktighet eftersom huden är känslig.
Vad Magnus vill syssla med i framtiden är inte svårt att lista ut. Förra våren gick Magnus ut djurvårdslinjen på Ökna. Nu jobbar han i djurbutik.
När jag pluggade gjorde jag två veckors praktik vid Nordens Ark på Västkusten. Riktigt kul. Då fick man mata leoparder och annat. Målet är att få jobba med djur på något sådant sätt.
Det finns egentligen bara en kategori djur han undviker:
Spindlar och större insekter tycker jag är lite obehagligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!