På sitt sätt är det förståeligt. Då behöver man diskutera överstatlighet – i någon form. Att ducka löser föga.
Ett av EU:s tunga gemensamma intressen är ordning och reda i medlemsstaternas finanser, vilket gör att eurozonen och EU-ekonomierna kan stå starkare. Stabilitet och ordning är förutsättningen för att begränsa allvarliga kriseffekter vid stora globala konjunktursvängningar.
Visst kan det tyckas elakt, att Sverige som ett av klassens ljus i sammanhanget ska behöva underkasta sig sådan förhandskontroll. Det som staterna har lovat att hålla sig till, är ett maximalt underskott på tre procent och en statsskuld på högst 60 procent av BNP. Den svenska regeringen har under de goda åren exempelvis gjort stora insatser för att minska den svenska statsskulden, en buffert mot svårare tider.
Men Greklandskrisen har mer än väl illustrerat problemet med att ingen har makt att sätta tummen i ögat på den stat eller regering som struntar i regelverket och trixar med finanserna.
Vem värnar stabilitetspakten? Eller snarare, vem kan tillrättavisa den som struntar i den? Behöver stabilitetspaktens regler justeras? Sanktionsmöjligheter kan vara böter eller kanske att det blir svårare att få tillgång till transfereringar av EU-medel i olika former.
Många stater sitter i de anklagades bås. Inte bara de medlemsländer som i dag balanserar på gränsen till finansiellt kaos och/eller konkurs. Både Tyskland och Frankrike tummade på marginalerna när de själva ansåg sig behöva det för ett antal år sedan. Då är det genast svårare att alltför tydligt peka finger när Portugal eller Spanien syndar.
Budgetöverprövning är inte nödvändigtvis EU-kommissionens uppdrag. Det är dessutom att utmana de nationella parlamentens självbestämmande. Men problem och risker behöver identifieras och någon instans bör ha möjlighet att utkräva ansvar – medan tid är. Då är ett mått av överstatlig kontroll att föredra, framför det som i Grekland blir till enorma konvulsioner när det inte finns något vettigare alternativ än att skära kraftigt i löner, förmåner och pensioner.