Maktskifte i sinnevärlden

De borgerliga partierna har satt en sinnebild av att ett regeringsskifte är möjligt. Gårdagens Temomätning ger nu de borgerliga partierna ledningen över socialdemokraterna och de två stödpartierna. En större förskjutning mellan blocken har inte skett på sju år.

Övrigt2004-09-27 08:23
Omsvängningen har gått snabbt efter det att de borgerliga partierna samlades hemma hos centerledaren Maud Olofsson för fyra veckor sedan.
Genom att vara övertydliga inför journalister och kameror fick hela svenska folket klart för sig att de fyra partiledarna menade allvar. Den viktigaste effekten av mötet i Högfors var att man i rapporteringen började tala om maktskifte.
Men med två år kvar till valet finns det all anledning att höja ett varningens finger. Socialdemokraterna har en kraftfull valorganisation och är specialister på att punktera och stjäla alla borgerliga frågor. En lärdom som man måste dra av det är att inte vara för ytlig utan erbjuda en helhetssyn på samhällsutvecklingen och ett hållbart alternativ.

Moderaternas stora framgång kan förklaras av att partiet har lämnat nyliberalismen bakom sig och tydligt placerat målbilden i politikens mittfåra.
Skillnaderna mellan socialdemokraterna och moderaterna är inte längre milsvid. Något som bland annat yttrar sig i att moderaterna hellre prioriterar att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare än att hålla fast vid kravet att avskaffa värnskatten för de högavlönade. Moderaterna har precis som socialdemokraterna förstått att det är den som vinner medelklassen som vinner valet.
Den dramatiska skillnaden mellan de båda regeringsalternativen består inte längre av olika skattesatser utan
i synen på människan. De borgerliga partierna har en tro på individen medan socialdemokraterna sätter större tillit till systemet. Regeringen strävar efter att vidmakthålla och försvara det bestående medan oppositionen vill skapa och utveckla. En annan avgörande klyfta går mellan centralism och enfald å ena sidan och decentralism och mångfald å den andra.

Det kan verka paradoxalt. De borgerliga partierna vill stärka tryggheten i välfärdssystemen genom att skapa förutsättningar för varje människa att ta ansvar för sig själv, växa och utvecklas. Alternativet är att de som är i störst behov av samhällets stöd inte får någon trygghet alls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om