"Man borde tänka hela vägen..."

Boende retar sig på vägbommen som plötsligt satts upp i området vid Norra Väsby. Dessutom har det grävts en "vallgrav" efter bommen.– Vad händer om någon kör fel i mörkret, undrar boende.

"Varken barnvagnar eller hästar kommer förbi eftersom ägaren noggrant grävt dike även på sidan av vägen. Dessutom borde det väl finnas en varningsskylt om vägbom ute vid den allmänna vägen, för att förhindra olyckor i mörkret, tycker Margret Nilsson.

"Varken barnvagnar eller hästar kommer förbi eftersom ägaren noggrant grävt dike även på sidan av vägen. Dessutom borde det väl finnas en varningsskylt om vägbom ute vid den allmänna vägen, för att förhindra olyckor i mörkret, tycker Margret Nilsson.

Foto:

Övrigt2018-01-10 19:30

Margret Nilsson och hennes man Sven-Erik är både förargade och oroliga eftersom det alldeles nyligen satts upp en vägbom på den enskilda vägen intill deras hus.

– Visserligen är det väl skönt att trafiken minskat för det har vi redan märkt av. Men tänk om någon går genom isen på Klämmingen och blåljusfordon behöver komma fram? Det tar sju minuter att köra runt, konstaterar paret där vi står vid vägbommen.

Den enskilda vägen från den allmänna vägen har varit sämjedelad sedan 1960, berättar Margret.

– På den tiden kom man överens genom att handslag. Men den nuvarande ägaren av Hedetorp har förklarat att den överenskommelsen inte längre gäller, säger Margret som själv är uppvuxen i ett av de sju husen längs vägen.

I botten ligger alltså en gammal tvist mellan grannarna om vem och hur vägen ska användas. Lantmäteriet har utfört en förrättning 2016 som överklagades av markägaren. Mark- och miljödomstolens dom har därefter överklagats av markägaren.

– Eftersom det är en enskild väg så är det här inte en kommunal angelägenhet, säger Bertil Karlsson, miljöstrateg i Gnesta kommun.

Det har brunnit i området och det har även inträffat drunkningstillbud i sjön så det finns skäl att anta att blåsljusfordon kan komma att behöva använda vägen.

Markägare har rätt att sätta upp vägbommar på enskilda vägar utan att behöva meddela stat eller kommun om denna åtgärd.

[fakta nr="1"]

Räddningstjänstens större fordon kan vid akuta behov även forcera vägbommar men hur ställer ni er till att man grävt en halv meter djup vallgrav bakom bommen?

– Jag hoppas att kommunen tittar på ärendet. Generellt tar vi oss fram trots vägbommar men när man gjort åverkan på vägen är det en annan sak, säger Christer Gustavsson, platschef för Räddningstjänsten i Gnesta,

Han säger även att det finns en alternativ väg ner mot Klämmingen ifall att det skulle behövas vid utryckning.

Men en omväg på några kilometer tar sju extraminuter att köra. Är inte det dyrbara minuter vid exempelvis en olycka på sjön?

– Visst är det så. Men redan vid utryckningen vet vi nu att vi måste köra en alternativ väg.

Men ni hade aldrig haft vetskap om vägen om inte grannarna skrivit ett brev till kommun som de vidarebefordrat till er?

– Sant men det händer att vi kommer in på vägar som inte hålls efter och där träd ligger över vägen.

Samtidigt vill platschefen Christer Gustavsson passa på att sända med en tanke:

– Vi önskar bara att markägare kunde tänka hela vägen innan bommen sätts upp. Det kan ju vara en granne som kan behöva hjälp vid en olycka i framtiden.

SN har förgäves försökt nå hus- och markägaren som bor i Tyskland för en kommentar.

Vägfakta

Sveriges vägnät består till största delen av enskilda vägar. Vägar som är avstängda med vägbom får inte statligt driftbidrag för vägunderhåll och snöröjning.

Källa:Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om