Man får intrycket av att etik är något nytt
Frågan om konsekvenser för de som organiserat tårtkalasen, var inget generaldirektören hade någon större koll på. I SVT:s Akutellt häromdagen var den mest långtående påföljden att man skulle hålla en etikkurs. Det var häpnadsväckande tamt. Två dagar senare flyttades, trots allt, en ansvarig enhetschef om än tillfälligt från sin post efter skandal nummer tre. Allt annat hade varit ett fullständigt sammanbrott för ledningens trovärdighet.
I går lanserade verket, till slut, ett sexpunktsprogram för att möta kritiken mot verkets svaga intresse för etiska frågor. Det är anmärkningsvärt att det länge funnits ett etiskt råd i toppen, men att ledningen ändå inte kunnat säga något om en kontinuerlig etisk diskussion inom själva verksamheten.
Sexpunktsprogrammet ger intrycket av att etiska spörsmål inte prioriterats tidigare, ja nästan som om det vore något nytt.
Mötet mellan den asylsökande och myndighetens representant är laddat, livsavgörande frågor ska behandlas. Brister i kommunikationen kan vara förödande. Om arbetssituationen för de anställda på Migrationsverket idag är både pressande och svår, hur är det inte då för de asylsökande?
Attityden verkar mer vara att lappa och laga ytan, än att ta krafttag för att identifiera roten till problemen. Det finns uppenbara skäl att fundera över arbetsmiljön och hur det är att arbeta på verket. Hur kan så föraktfulla attityder få fäste? Hur bearbetar man tilltagande cynism och föraktfull jargong? Hur påverkar liknande attityder arbetet för arbetskamraterna? Janna Valik har inte haft mycket till svar.
Men att bara byta generaldirektör förändrar inte politiken, som ändå är själva grundproblemet. Miljöpartiets Yvonne Ruwaida säger de magiska orden: regeringen kunde satt upp särskilda kvalitetsmål för bemötande och tillgänglighet. Regeringens asylpolitik reflekteras i hur Migrationsverket hanterar sitt uppdrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!