Man inför rätta för människosmuggling

I dag hålls rättegång mot en 45-årig man från Stockholm som misstänks för försök till människosmuggling. Mannen greps på Skavsta efter att ha försett en annan man som avvisats från Sverige med falskt pass.

Övrigt2006-01-25 23:56
Det är vårt första människosmugglingsärende här på Skavsta. I det här fallet kunde smugglaren kopplas ihop med den person som skulle resa ut på falskt pass, säger Anders Gölevik, biträdande chef för gränspolisen på Skavsta.
Det var i oktober 2004 som en man som hade fått avslag på en asylansökan i Sverige greps på Skavsta med falskt pass. Mannen hade fått skjuts av den misstänkte 45-årige smugglaren från Stockholm till Skavsta, och dessutom fått ett pass som var utfärdat till 45-åringens bror.
När mannen kom till gränskontrollen upptäcktes dock att passet inte var hans. Planen var att mannen skulle resa till Storbritannien.

45-åringen skulle också till Storbritannien men han kom igenom kontrollen och planet hann lyfta innan gränspolisen upptäckte att han hade koppling till den man som fått avslag på asylansökan. Tre dagar senare greps även 45-åringen vid återresa till Skavsta.
Det är inte en slump att man kommer hit och försöker resa på falskt pass. Det handlar ofta om organiserad brottslighet. Storbritannien är som en magnet, de flesta vill resa dit, säger Anders Gölevik.
Enligt kammaråklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Linköping fanns i början misstankar mot 45-åringen om mer omfattande människosmuggling. Vid husrannsakan i mannens bostad i Stockholm hittades ett tiotal andra pass.
Men det räcker inte att åtala honom för. Det är inte olagligt att ha andras pass. Jag måste ha bevis för att han har smugglat andra personer, säger han.

45-åringen riskerar fängelsestraff, men i den nedre straffskalan. Han nekar till brottet och hävdar att mannen som sökt asyl bara fått skjuts från Stockholm eftersom de stötte på varandra av en slump.
Människosmuggling är ett allvarligt brott globalt sett. Smugglare alstrar oerhört stora summor pengar på att hjälpa folk över gränserna. Man transporterar även människor på ett inhumant sätt och det händer att folk dör. Men i jämförelse med det är det här inte lika allvarligt, säger Magnus Elving.
Varför har man inte stoppat någon smugglare tidigare?
Om vi påträffar någon med falskt pass får man olika förklaringar till det att man köpt
eller fått det av någon okänd, eller så vidhåller man att passet inte är falskt. Vi träffar brukaren men det är svårare att komma åt organisationen bakom, säger Anders Gölevik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om