Män styr 84 procent av Nyköpings klubbar
Det är tjejernas år i år, sjunger de i låten till fotbolls-VM. Det stämmer inte i lokalidrotten i Nyköping. Här dominerar fortfarande männen i styrelsearbetet.
Endast elva av lokala idrottsföreningarna hade kvinnlig ordförande förra året. I styrelsearbetet i stort var könsfördelningen jämnare. 66 procent män fanns på de angivna platserna. Endast ordförande, sekreterare och kassör finns upptagna på de papper som skickas in till kommunen.
Lillemor Harne, som är kultur- och fritidschef vid Nyköpings kommun, låter inte förvånad när hon får höra siffrorna.
Det var en tydlig obalans. Tyvärr är nog tjejer dåliga på att ta för sig.
En del av problemet kan komma att försvinna då det delvis är en generationsfråga, tror Lillemor Harne.
Dagens unga tjejer är mycket bättre på att ta för sig än de äldre. Men det här är ett könsrollsperspektiv som tar generationer att ändra på.
För att få bidrag måste föreningarna arbeta aktivt mot droger och våld. Hon är inte främmande för att även lägga till en jämställdhetstanke.
Det får vi fundera över. Det är ju ett politiskt beslut. Men kanske ska vi titta på vilka det är som åker på ledarskapsutbildningar från föreningarna. Kanske ska vi premiera om det är tjejer som åker.
En tanke Sören Karlsson, ansvarig för idrottsföreningarna inom kommunen, inte tror på.
Personligen tror jag inte på det. Då kan det uppfattas som om man väljer kvinnor för att det just är kvinnor, inte för att de har kompetens.
Han tycker istället att idrottsföreningarna ska lyfta fram de kvinnliga profiler som finns inom idrotten idag, exempelvis Gunilla Lindberg i Svenska Olympiska Komitten. Men han håller med Lillemor Harne om att det är process som kommer att ta tid.
Nina Böö Blomberg var förra året ordförande i Nyköpings Motorsällskap. Hon tror att problemet ligger i gamla könsroller.
Det är nog så att många har mer förståelse om en man har tidskrävande aktiviteter utanför familjen än om en kvinna har det, säger hon.
Bilden förstärks ytterligare om man tittar på fördelningen i de styrelser som bestod av två kvinnor och en man. Här var tretton av fjorton ordförande män.
Tjejer kanske vill ha någon framför sig, funderar Nina Böö Blomberg.
Hon får medhåll av Göran Anderson, ordförande i Jazzgymnasterna.
Många tjejer är med och jobbar i styrelsen och gör ett stort jobb, men de verkar inte vilja stå längst fram.
Män kanske är mer exhibisionistiska än kvinnor och vill synas mer, funderar han. Vi kanske inte är så djäkla jämlika som vi tror.
Tjejernas år kanske kommer i Nyköping. Men än verkar det dröja ett tag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!