Mandarin klyftigt val för gymnasiet

Övrigt2009-10-19 05:00

EAtt tala till bönder på bönders vis och med lärde män på latin, skrev Erik Axel Karlfeldt i sin dikt Sång efter skördeanden. Den som klarar språket, kan också öppna dörrar som inte är tillgängliga för alla.
Därför är Folkpartiets förslag att jämställa kinesiskan (mandarin) med tyska, franska och spanska som moderna språk i skolan, intressant. Detsamma gäller förslaget att läsa engelska redan i första klass. Det är nästan aldrig för tidigt att lära sig språk, det är snarare så att det blir svårare ju äldre man blir.
Svenskan är ett litet språk. Under efterkrigstiden kom såväl skoltyskan som skolengelskan väl till pass för svenska affärsmän. Och kunskaperna gav bra betalt, för företagen och för Sverige.
I dag handlar vi på en globaliserad marknad, där de stora språken väger tungt i relationerna. Vi lever också i en tid där allt fler inte är låsta till modersmål. Vi möter allt fler som kan allt mer. Med gemensamma språkkunskaper minskar avståndet mellan samhällen och mellan kulturer. Därför är det bekymmersamt när endast hälften av eleverna i Nyköping går ut nian med ett extra språk utöver svenskan och engelskan (SN 17/10). Allra svårast är det förstås för dem som inte klarar engelskan hjälpligt. Alla är inte språktalanger, men alla borde kunna lära sig något.
Det engelska språket är det stora världsspråket marknader och stater emellan. Sannolikt kommer det att så förbli i alla fall under de närmast kommande generationerna. Men kunskaper i spanska kommer väl till pass, inte minst i Latinamerika. Tyskan och franskan är inte så tokiga att ha i Mellaneuropa. Och Kina utgör en enorm marknad, där inte engelskan på samma sätt som i Indien, är något naturligt. Den som klarar sig hyfsat på mandarin verkar i framtiden ha konkurrensfördel på en global
arbetsmarknad. Det svåra blir att rekrytera lärare om mandarin ska erbjudas i alla gymnasieskolor.
Något liknande gäller även arabiska. Marknaden må vara något mindre, men det finns gott om oljemiljarder. Det är dessutom ett ganska vanligt hemspråk i svenska skolor. I gymnasiet bör därför även arabiskan kunna ges som ett modernt språk.
Språkundervisning är för många mest möda och slit, till synes ett ekorrhjul av repetition. Men den som väl har lärt sig att behärska ett språk har säkrat en kunskap för livet – i en alltmer globaliserad värld. I framtiden kommer detta också att göra det lättare att skörda frukterna av sitt arbete.

Och hans lie går skarp i er nyodlings gull,
och han fröjdas som I, när hans loge står full,

som Karlfeldt skaldade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om