Många Birgittor i Sörmlands kyrkor
Från början avbildades Birgitta som en äldre kvinna. Senare kom hon att se allt yngre och mildare ut. Eva Josephson från Nyköping har tagit ett konsthistoriskt grepp på jubilaren i och med boken Heliga Birgitta i Strängnäs stift.
Den lilla träbilden från Ösmo är en av de 30 bilderna i boken Heliga Birgitta i Strängnäs stift, som ges ut på initiativ av stiftet, lagom till det stora jubileet som firas till 700-årsminnet av Sveriges enda kanoniserade helgon. De tidigaste bilderna är från början av 1400-talet och de senaste från början av 1500-talet. Eva Josephson, verksamhetsansvarig på modellteatermuseet i Nyköping och konstrecensent i SN, blev ombedd att skriva bildtexter till bokens fotografier, som har tagits av Carin Tellström.
I september förra året började Eva Josephson sin rundresa till de kyrkor där det fanns Birgittabilder. De många bilderna tyder på att birgittakulten var stark i denna del av landet.
Så gott som alla bilderna som tagits med i boken har alla kommit till under medeltiden. Vissa likheter finns mellan dem: Birgitta avbildas alltid med en bok i handen. Hon är klädd som gifta kvinnor var klädda på den tiden, i klänning eller mantel. Ansiktet, däremot, förändras från bild till bild. Vet egentligen någon hur Birgitta såg ut?
Det finns en handfull bilder gjorda under hennes sista år, när hon bodde i Rom. Att de är samtida behöver inte betyda att de är porträttlika. Det viktigaste är de uppenbarelser som de illustrerar.
På de äldsta skulpturerna är hon en äldre kvinna, framställd enligt rådande ideal. Sedan blir hon yngre och yngre, alltmer mild och blid. Jag kan tycka att de bilderna är underbara, men det är inte den Birgitta som fortsätter tala efter 700 år, säger Eva Josephson.
Hon beundrar Birgittas mod, det som drev henne att säga saker som ingen annan vågade. Hon talar också om Birgittas mänsklighet och hennes sätt att använda de personliga erfarenheterna som maka och mor för att beskriva sina andliga upplevelser.
Eva Josephsons bildtexter är sparsmakade och enkla. De vänder sig till den vanliga människan som kommer på besök till en kyrka, utan några särskilda förkunskaper. Hon ser boken som ett komplement till den upplevelse som föremålen själva ger.
Jag vill att boken ska vara folkbildande, att man ska förstå de här bilderna. Och helst vill jag att folk ska åka runt i kyrkorna själva, säger Eva Josephson.
Fotnot: Sörmländska kyrkor som finns med i boken är Forssa, Torshälla, Toresund, Tunaberg, Vadsbro, Hölö, Lästringe, Sorunda, Tumbo, Sköldinge, Hammarby, Ösmo, Salem, Vansö, Fors och Bärbo samt Strängnäs domkyrka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!