Många fler anmälningar mot lasarettet

Allt fler patienter klagar på bemötandet de fått hos Sörmlands sjukhus och det är framför allt på Nyköpings lasarett som antalet klagomål ökat.

Övrigt2002-08-05 21:45
Varje år behandlar patientnämnden mellan 600 och 700 ärenden, 60 procent av dem gäller sjukhusen.
I majoriteten av klagomålen är patienterna missnöjda med behandlingen, men jämfört med år 2000 minskade behandlingsärendena något förra året.
De klagomål som rör bemötandet har däremot ökat, framför allt på Nyköpings lasarett.
Mellan åren 2000 och 2001 nästan fördubblades antalet anmälningar om dåligt bemötande på Nyköpings lasarett, från 19 till 37 stycken.

Anmälningarna mot medicinkliniken har ökat mest. Från att år 2000 inte dragit på sig någon anmälan alls, fick patientnämnden året därpå in sju anmälningar.
Ortoped- och ögonklinikerna fick år 2000 inte heller några anmälningar, medan de året därpå fick fyra respektive tre stycken.
Det är framför allt läkarna som blir anmälda, säger Margareta Eriksson, chef på patientnämnden.
Jag tror att det många gånger beror på att tiden är knapp. Ibland kan det vara så att patienter inte förstår vad doktorn säger, vilket kan bero både på doktorn och patienten. Men att patienter kan ha svårt att ta emot information måste läkarna ta hänsyn till, säger hon.

I sin årsrapport skriver patientnämnden att sjukvården som svar på klagomål allt oftare hänvisar till personalens stressade situation.
Roland Sterner, hälso- och sjukvårdschef på Nyköpings lasarett, säger att allmänhetens krav och förväntningar på sjukvården förändrats, vilket skulle kunna vara en av orsakerna till att klagomålen på bemötandet ökar.
Att antalet klagomål ökat framför allt på hans sjukhus har han dock ingen förklaring till.
Vi har inte analyserat det här ännu, men det skulle förvåna mig om Nyköpings lasarett skulle vara sämre än andra sjukhus, säger han.

Roland Sterner säger att han inte vill göra ärendet till en resursfråga, men säger att resurserna kan vara för små i förhållande till patienternas förväntningar.
Allmänheten söker läkarhjälp i mycket större utsträckning än den gjorde förr, egenvården håller på att försvinna. Idag vill alla träffa läkare, trots att det kanske inte är en läkare de behöver, säger han.
Margareta Eriksson på patientnämnden poängterar att oavsett vad klagomålen beror på, så är det hur patienten upplevt sin kontakt med sjukvården som är det viktiga.
På patientnämnden får vi höra patientens upplevelse och den kan vi aldrig ifrågasätta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om