Många gravida kvinnor i Gnesta röker

Av gravida kvinnor i Gnesta år 2002 var 26 procent rökare. Endast två kommuner i Sverige slog denna siffra. Detta visar socialstyrelsens senaste statistik.

Övrigt2004-05-20 23:33
Rapporten, där siffrorna är hämtade från, visar gravidas och spädbarnsföräldrars rökvanor. Elva procent av alla gravida kvinnor år 2002 i Sverige rökte i samband med inskrivningen på mödravårdcentralen. En siffra som 20 år tidigare låg på 31 procent.
En rejäl minskning som gläder många då foster kan ta stor skada av rökning.
I samband med rökning inandas bland annat gasen kolmonoxid som också finns i bilavgaser.
Fostret får i sig lika mycket kolmonoxid som mamman vid rökning, skillnaden är att fostret inte kan andas ut gasen utan måste göra sig av med denna via navelsträngen och moderkakan. Risken för missbildningar ökar och barnet får minskad syretillförsel.

I Gnesta var antalet gravida personer som rökte i samband vid inskrivningen till mödravårdscentralen år 2002 hela 26 procent. Endast två kommuner i Sverige, Hällefors och Haparanda, hade högre andel rökare.
Vad som är orsaken till denna höga siffra är svårt att svara på. Alla som är gravida i Gnesta vet att rökning är farligt för barnet, det är jag säker på. Ändå struntar många i riskerna, säger Gunilla Udin, barnmorska på mödravårdscentralen i Gnesta.

Hon berättar om den information som de besökande får när de besöker mödravårdcentralen.
Vi tar alltid upp riskerna kring rökning och informerar om dessa redan vid första besöket. Sedan följer vi efterhand upp hur det går. För de som vill sluta erbjuder vi stöd och avvänjningssamtal.
Det hänger mycket på den enskilda personen som verkligen måste vilja sluta röka själv, att använda pekpinne går inte, förklarar hon.
Rapporten visar vidare att spädbarnsföräldrars rökvanor i det närmaste var oförändrade jämfört med föregående år om man tittar på hela Sverige.
För mammor låg denna siffra på åtta procent 2002 och för pappor på fjorton procent.

Även här låg Gnesta högre då elva procent av mammorna och femton procent av papporna rökte.
För övrigt har rökning hos gravida kvinnor under den senaste tioårsperioden halverats i landet. Stockholm, Jämtland och Västerbotten är de områden som förhållandevis har minskat mest och som också visar de lägsta totalsiffrorna.
Jonas Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om