Många langar sprit få åker fast
Langning är ett stort problem i Nyköping. Hälften av gymnasieungdomarna i årskurs två har druckit hembränt eller smuggelsprit. Spriten säljs ofta av organiserade langare och det är inga problem för ungdomar att få tag på vodka eller starköl. Men på de två senaste åren har endast en person dömts för langning i Nyköpings kommun.
Enligt Nyköpingspolisen finns det i dag fyra-fem personer som livnär sig på organiserad langning. Henrik Lundh arbetar i den grupp inom polisen som sysslar med alkohol- och narkotikafrågor.
De här personerna åker till exempelvis Tyskland flera gånger i veckan för att hämta hem stora lass med sprit för försäljning här hemma.
Langarna har ofta en mobiltelefon med kontantkortsnummer som inte går att spåra. Den som vill köpa importspriten ringer till langaren och gör sin beställning. Sedan bestäms tid och plats för möte, en bil kommer dit med leveransen, betalning sker och köpet är färdigt. Allt medan polisen vet att det sker, men inte var.
Vi vet genom kartläggning vilka de här personerna är. Men vi måste ta dem på bar gärning under försäljningen. Och det ligger varken i säljarens eller köparens intresse att berätta för oss vad som försiggår.
De senaste två åren har endast fem personer anmälts för olovlig försäljning av alkohol
i Nyköpings kommun. En person, en sjuttonårig pojke som sålde lite av sin för eget bruk hembrända sprit, har dömts. Straffet blev dagsböter.
Det visar hur svårt det är att komma till rätta med problemet, säger Henrik Lundh.
Enligt honom finns det ett enormt mörkertal, då det är många fler som ägnar sig åt langning än vad som syns i statistiken.
En undersökning gjord i år av narkotikaroteln inom polisen i Sörmland, visar att 55 procent av Nyköpingseleverna i årskurs två i gymnasiet har druckit hembränt alternativt smuggelsprit.
De är bara sjutton år, så de har ju fått tag på spriten genom langning.
Även om den organiserade langningen breder ut sig allt mer är det fortfarande vanligt att föräldrar, syskon eller äldre vänner köper ut alkohol åt de yngre ungdomarna.
Det är inte okej det heller. Det är också ett brott, påpekar Henrik Lundh.
Att langa alkohol till minderåriga är ett brott mot alkohollagen, och kan ge fängelsestraff. Och alkoholen kan få helt andra följder än fylla.
Många misshandelsfall till exempel händer när ungdomar är fulla. Och när unga provar på droger första gången gör de ofta det under alkoholberusning.
För att komma till rätta med problemet hoppas polisen på att få bra tips om att försäljning sker. Då sätts spaning in och förhoppningsvis kan någon langare ertappas. Ett sådant tillslag skedde i våras, och några personer är nu misstänkta för brott mot alkohollagen. Men utan tips finns inga stora förhoppningar om att komma åt narkotikan.
Det ser mörkt ut. Det är bedrövligt att det ska vara så svårt. Och om reglerna fortsätter att vara så här generösa, då kommer det bara att eskalera, säger Henrik Lundh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!