Många olika åsikter om samarbete kring turismen

Sörmlandsturism, länets gemensamma satsning för att få hit fler besökare, utreds. Vd:n har fått sparken. Nu försöker ägarna komma överens om hur samarbetet ska se ut framöver.

Övrigt2006-05-07 22:46
Sörmlandsturism ägs gemensamt av landstinget, kommunerna i länet och näringsidkare inom turistnäringen. Men den senaste tiden har verksamheten varit omdiskuterad. Vd:n, Christina Westerlund, fick sluta för en tid sedan.
Vi kom fram till att hon gjort goda insatser, men att vi behöver någon annan, säger styrelseordförande Ingemar Odlander.

Ägarna är inte riktigt på det klara med hur samarbetet kring turistnäringen ska se ut. Landstinget är huvudfinansiär.
Historiskt har de här frågorna legat hos oss, men vi har inte resurser för eller kunskap om hur turism inom länet ska bedrivas, säger Gustaf Wachtmeister, ordförande i landstingsstyrelsen.
Därför vill landstinget att turismen ska bli en fråga för Regionförbundet Sörmland.
Jag lägger mig inte i hur turistnäringen ska skötas, jag är passiv i frågan. Kommunerna, näringsidkarna och Regionförbundet får komma överens om det, säger Gustaf Wachtmeister.
En arbetsgrupp under Regionförbundets ledning utreder nu framtiden.
Det finns många meningar, och många olika behov hos våra ägare. En del kommuner satsar mycket själva, och utredningen går ut på att ta fram vad en gemensam turistorganisation ska utföra, säger Göran Norberg, ordförande i regionförbundet Sörmland.

Före sommaren ska ett förslag vara färdigt. Men sedan ska det behandlas av kommuner och landsting. Det kan dröja innan läget klarnar för Sörmlandsturisms del.
Jag skulle vilja att den politiska ledningen tog sig samman, och kom överens om att samverkan kring turismen är viktigt, säger Ingemar Odlander.

Nyköpings kommun har inga planer på att dra sig ur samarbetet.
Vi ser olyckligt på den situation Sörmlandsturism befinner sig i, vi ser ett behov av turistsamordning i
länet, säger Ann-Margreth Karlsson, chef för Strategi och tillväxt i Nyköpings kommun.

Däremot tycker hon att turistnäringen ska bli mer gränsöverskridande, eftersom turister knappast bryr sig om vilken kommun de befinner sig i. Aktiviteterna som erbjuds är viktigare.
Stockholm är ett mycket starkare varumärke för turister än Nyköping, och vi vill dra nytta av det. Därför har vi valt att samarbeta även med nätverket Stockholm Business Alliance, säger Ann-Margreth Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om