Många pratar jobb men få förstår företagande

Övrigt2013-06-13 05:00

Gårdagens dueller mellan partiledarna i riksdagen visade hur debatten om jobben har en svag lutning åt vänster. Mycket handlade om vad som ska göras med skattepengar för att sysselsätta fler och ge stöd åt fler. För lite om handlade om hur företagen ska anställa fler.

Centerledaren Annie Lööf drog tappert en lans för näringslivets jobbskapare. Vid sidan om politiska besked om skatt och skola ligger nyckeln till jobben just där – hos företagen. Må det gälla vård- och omsorgstjänster, detaljhandel, turism eller tillverkning.

Reformerna som regeringen har drivit igenom har ofta fått god respons från företagarna, men det finns mycket kvar att göra. Alliansen vill att fler driver företag. Likväl krånglar regeringen till det – i onödan – som med månadsrapportering och nya regler för fåmansbolag. Tyvärr uppskattar oppositionen byråkrati mer än regeringen, trots att det inte är bristen på blanketter som hotar jobben. De rödgröna attackerna mot affärsdrivande företag inom vård, skola och omsorg är oförsonliga. Allt går ut på att få bort arbetsgivare. Då blir det genast färre som anställer.

Å andra sidan lyfte Miljöpartiets Åsa Romson faktiskt några av företagens frågor i replikskiftet med Annie Lööf – bättre bredband och minskat krångel. Och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var kritisk till subventioner och bidrag, även om det som vanligt drunknade i all invandringsfientlighet.

I höst lär regeringen lär komma med ett femte jobbskatteavdrag. Under Alliansens tid har det blivit mer lönsamt att jobba och majoriteten av svenskarna har fått det bättre. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade därför om "reallöneökningar!" på ett sätt som skulle ha gjort företrädaren Göran Persson (S) avundsjuk. Rädslan för skillnader får aldrig bli större än hoppet om förbättringar. Att många får det bättre är att föredra framför att ingen får det. Jantelagen är en usel måttstock.

Alliansen behöver uppdatera sina svar på hur den som råkat illa ut ska få bättre hjälp att lyfta sig själv – eller åtminstone nå en livskvalitet värd namnet. Men allt måste tas i rätt ordning. Fler jobb ger större möjligheter att lösa problem i samhället. För att de som har det svårt ska kunna stöttas bättre, behöver regeringen lägga fram fler svar på företagarnas utmaningar. För det är där som arbetslinjen till slut bär eller brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om